Economic Local

Companiile de asigurari sunt acuzate de neplata despagubirilor agricole

Publicat: 12 ian. 2008
1

• Printre ultimele cereri de despagubire depuse la sediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, o parte fac referire la fermierii ieseni care, desi si-au asigurat culturile, nu au fost despagubiti de societatile de asigurari la care au incheiat un contract de asigurare • Reprezentantii companiilor de asigurari sustin, insa, ca iesenii care si-au asigurat culturile agricole au primit despagubirile aferente

O reglementare legala pune fermierii ieseni afectati de seceta pe drumuri fara nici un rezultat, avand in vedere faptul ca statul despagubeste numai culturile asigurate impotriva calamitatilor naturale. Printre ultimele cereri de despagubire depuse la sediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, o parte fac referire la fermierii ieseni care, desi si-au asigurat culturile, nu au fost despagubiti de societatile de asigurari la care au incheiat un contract de asigurare. „Printre cei care si-au depus cererile de despagubire sunt si persoane care nu au fost despagubite de firmele de asigurari la care au incheiat totusi un contract de asigurare. Nu mi se pare firesc. 

Asiguratul beneficiaza din partea statului de subventii pentru primele de asigurare, contractul de asigurare este incheiat intre fermier si societatea de asigurare, dar in cazul producerii calamitatilor, statul este cel care il despagubeste pe fermier si nu asiguratorul”, a declarat Constantin Arustei, directorul DADR Iasi. Potrivit Legii, privind despagubirile in caz de calamitati naturale in agricultura, un producator agricol va fi despagubit de societatea de asigurare pentru fenomenele inscrise in polita de asigurare. „Parerea mea este ca firmele de asigurare ar trebui sa plateasca despagubirile pentru calamitatile naturale atat timp cat producatorul agricol si-a asigurat culturile care au fost afectate. Statul trebuie doar sa stimuleze prin subventionarea primelor de asigurare sau prin alte stimulente specifice. Banii astfel ramasi pot fi folositi in alte investitii in agricultura”, a afirmat Constantin Arustei. Reprezentantii companiilor de asigurari declara, insa, ca iesenii care si-au asigurat culturile agricole au primit despagubirile aferente.

Reprezentantii companiilor de asigurari sustin ca de obicei conditia despagubirilor oferite de Guvern este asigurarea facultativa, iar sumele acordate ca despagubiri au fost acordate in functie de prima si de suma asigurata. Producatorii agricoli au posibilitatea sa stabileasca suma asigurata la valoarea declarata de productie sau la valoarea declarata de cheltuieli. In judetul Iasi, dintre cele 215 mii de hectare de culturi afectate, doar 41 mii de hectare au beneficiat de despagubirile acordate de la bugetul de stat. Fermierii afectati de seceta din aceasta vara si care au avut culturile asigurate au primit despagubiri de peste 23 milioane lei. Reprezentantii Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR Iasi) au trimis la Ministerul Agriculturii in jur de 300 de dosare pentru despagubirea producatorilor agricoli afectati de seceta.

Adauga un comentariu