Secretele istoriei

Criza juramantului – scurt istoric

Publicat: 09 ian. 2015
3

Criza juramantului (poloneza: Kryzys przysięgowy) se numeste refuzul de a depune juramantul de fidelitate fata de imparatul Germaniei de catre soldatii Legiunilor Poloneze (mai ales din Brigazile I si III) pe 9 si 11 iulie 1917.

Dupa promulgarea legii din 5 noiembrie, in primavara anului 1917 guvernatorul general german Hans von Beseler a inceput sa organizeze „Polnische Wehrmacht” (Fortele Armate Poloneze) si a hotarat sa inglobeze in ele Legiunile Poloneze. Acest eveniment a creat necesitatea de a depune juramant de fidelitate fata de imparatul Germaniei Wilhelm al II-lea Hohenzollern. Józef Piłsudski, politicianul care a avut influenta cea mai mare asupra Legiunilor, le-a recomandat legionarilor sa nu depuna juramantul. Pe 9 iulie 1917, cei mai multi soldati din Brigazile I si III au refuzat, in mod demonstrativ, sa depuna juramantul.

Vezi si Juramantul francmasonic – un juramant cumplit pe care cei ce intra in masonerie

Doar cea mai mare parte a soldatilor din Brigada II (al carei comandant era gen. Józef Haller) a depus juramantul. Soldatii acestia au fost incadrati in „Polnische Wehrmacht”, numit temporar „Corpul Polonez Auxiliar” care a fost sub comanda germana si completat prin recrutare.

Vezi si Cum au refuzat boierii romani supunearea fata de Habsburgi

Legionarii care au refuzat sa depuna juramantul au fost internati in lagare: soldatii in Szczypiorno, iar ofiterii in Beniaminowo. In noaptea de pe 21 pe 22 iulie 1917, Józef Piłsudski si Kazimierz Sosnkowski au fost arestati. Dupa un timp, Piłsudski a fost transportat in Magdeburg, unde statea complet izolat in cetate. Abia in 1918 a fost trimis acolo Sosnkowski.
Adauga un comentariu