Arheologie

Descoperire remarcabila in arhivele Universitatii din Bologna

Publicat: 09 ian. 2014
Cea mai veche Tora din lume, datand cel mai probabil din secolul al XII-lea, a fost descoperita in arhivele Universitatii din Bologna, informeaza AFP.
Sulul, confectionat din piele de oaie, are o lungime de 36 de metri si o inaltime de 64 de centimetri. Acesta era clasat in arhivele universitatii italiene ca un document din secolul al XVII-lea si cu un nume foarte simplu: „sulul numarul 2”.
Descoperirea a fost facuta de profesorul de iudaism Mauro Perani, care a observat ca textul din acel rulou nu era conform cu anumite modificari aduse Torei in secolul al XII-lea. 
Ruloul fusese identificat si catalogat in mod eronat de un arhivist in anul 1889.
Sulul face parte dintr-o serie de 30 de manuscrise evreiesti pe care profesorul Perani a inceput sa le catalogheze in februarie. Ruloul se afla intr-o stare excelenta de conservare.
„Documentul este extrem de rar, pentru ca, atunci cand textul din Tora sufera vatamari, documentul isi pierde caracterul sfant si nu mai poate fi utilizat. El este atunci distrus”, a explicat expertul italian.
Expertul a mai precizat ca zeci de mii de exemplare ale Torei au fost distruse de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cel mai vechi rulou al unei Tora cunoscut pana in prezent dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea.


loading...

Adauga un comentariu