Boli si tratamente

Gastroenterita virala. Cauze si factori de risc

Publicat: 26 ian. 2012
7

Gastroenterita virala (gripa stomacului) este o cauza frecventa de morbiditate si mortalitate in lumea intreaga. In tarile industrializate boala diareica este o cauza semnificativa de morbiditate la toate grupele de virsta. Etiologiile includ bacterii, virusuri, paraziti, toxine si medicamente. Virusurile sunt responsabile pentru un procent semnificativ de cazuri de persoane afectate de orice virsta.

Gastroenterita virala variaza de la boala diareica autolimitanta asociata cu anorexie, varsaturi, greata, stare de rau sau febra pina la deshidratare severa cu internare in spital sau chiar deces. 

Clinicienii impart gastroenterita acuta virala in 3 categorii. Prima este gastroenterita sporadica la copii, care este determinata cel mai adesea de rotavirus. A doua estegastroenterita epidemica care apare in comunitati semiinchise (familii, institutii, vase maritime, locuri de vacanta) sau ca rezultat a patogenilor alimentari sau acvatici. Cele mai multe infectii sunt determinate de calcivirusuri. A treia categorie este gastroenterita acuta sporadica a adultilor determinata cel mai adesea de calcivirusuri, rotavirusuri, astrovirusuri sau adenovirusuri. 

Norovirusurile determina 23 de milioane de gastroenterite acute in fiecare an si sunt cauza dominanta de gastroenterita. Sunt responsabili de 80% din epidemiile din tarile industrializate. Genul Norovirus denumit Norwalk -like virus este un membru al familiei Calciviridae. Norovirusurile sunht recunoascute a fi cauze frecvente de gastroenterite in centrele de ingrijire, vasele de croaziere si la pacientii imunocompromisi. 

Incidenta cea mai crescuta a cazurilor de rotavirus este in luna noiembrie-pina in aprilie. Epidemiile de norovirus sunt mai comune in lunile de vara. Rotavirusul este cel mai frecvent agent etiologic a diareei la copii. 

Raspindirea virala de la persoana la persoana intervine pe cale fecal-orala prin alimente si apa contaminate. Unele virusuri, cum sunt norovirusurile, pot fi transmise pe cale respiratorie. Manifestarile clinice sunt legate de infectia intestinala, dar mecanismul exact de induce a diareei nu este clar. 

Studiile cele mai extinse s-au efectuat pe rotavirusuri. Acestea se ataseaza si intra in enterocitele mature de la marginea vilozitatilor intestinale. Determina modificari structurale ale mucoasei intestinului subtire ncluzind scurtarea vililor si infiltrat inflamatori mononuclear in lamina propria. 

Infectia determina malabsorbtie a carbohidratilor, iar acumularea acestora in lumenul intestinal determina inhibitia reabsobtiei componentelor diareei. Rotavirusul secreta o enterotoxina care conduce la eliberarea de clor in lumen. 
Anomaliile morfologice pot fi mineme iar studiile demonstreaza ca rotavirusul poate fi eliberat din celula epiteliala fara a o distruge. Atasarea virala si intrarea in celula fara moartea acesteia poate fi indeajuns pentru a initia diareea. Celulele epiteliale sintetizeaza si secreta numeroase citokine si chemokine care directioneaza raspunsul imun. 

Cauze si factori de risc 
Gastroenterita infantila virala sporadica: 
-rotavirusuri din grupul A cauzeaza 25-65% din gastroenterite 
-rotavirusurile din grupul C determina infectii acute 
-dupa rotavirusuri calcivirusurile sunt cea mai importanta cauza de gastroenterita 
-infectia cu astrovirusuri este asociata cu 2-9% din cazurile de gastroenterita 
-adenovirusurile enterice sunt o cauza importanta de gastroenterita inflantila. 

Gastroenterita virala epidemica: 
-cele mai multe cazuri de gastroenterita la adulti si copii sunt cauzate de calcivirusuri: norovirisuri, Norwalk-like virusuri, sapovirusuri 
-rotavirusurile si astrovirusurile pot determina de asemeni boala. 

Gastroenterita adultilor sporadica virala: 
-etiologia cuprinde calcivirusuri, rotavirusuri non-grup A, astrovirusuri si adenovirusuri.

Sursa: Romedic.ro

Adauga un comentariu