Boli si tratamente

Infectia cu rotavirus. Simptome si tratament

Publicat: 11 ian. 2011

Rotavirusul este, potrivit Organizatiei Monidale a Sanatatii, cea mai frecventa cauza de diaree la sugari si copii. Se estimeaza ca, pana la varsta de 5 ani, majoritatea bebelusilor au cel putin un episod de acest gen.

In tarile sarace, gastroenterita cu rotavirus este una din principalele cauze de deces la copii, diareea grava provocand deshidratare.

Cai de transmitere
Ca orice infectie digestiva, calea de transmitere este fecal-orala. Rotavirusul se transmite prin contactul cu suprafete contaminate, prin maini murdare, alimente contaminate. Rotavirusul rezista luni in sir pe suprafete nedezinfectate, de aceea riscul de contaminare este mare. Perioada de incubatie a virusului este de trei zile, iar boala in sine dureaza intre trei si opt zile. Problema este insa ca micutii sunt contagiosi pana la zece zile după disparitia simptomelor. 

Semne de manifestare

La copii, primul simptom este, de obicei, febra, urmata de diaree, dureri abdominale si varsaturi care pot dura pana la o saptamana.  Febra peste 39 de grade Celsius, varsaturile si episoadele de diaree frecvente, starea de letargie, durerile puternice sunt motive pentru a duce copilul la doctor. La fel si plansul fara lacrimi, gura uscata, lipsa urinei, care sunt semne de deshidratare.

La adulţi, simptomele sunt mai usoare sau chiar inexistente.  

Metode de tratament
Tratamentul infectiei cu rotavirus este simptomatic. Principala masura care se ia este rehidratarea copilului. In cazul celor care sufera de o forma mai usoara a bolii sunt recomandate saruri de rehidratare orala, ceaiuri indulcite, supe de zarzavat. Exista insa cazuri in care chiar si o lingurita de apa provoaca varsaturi, facand imposibila rehidratarea orala. In cazul acestor copii este obligatorie spitalizarea şi hidratarea prin perfuzie.

Sunt recomandate medicamente antitermice, antispastice intestinale si in niciun caz nu se dau antibiotice pentru ca exista riscul distrugerii  microflorei intestinale, care are rol in apararea antiinfectioasa.

De asemenea, copilul va fi hranit cu paine prajita, biscuiti sau alte alimente asemanatoare. De evitat sunt lactatele, sucurile de fructe, grasimile si dulciurile.

Vaccinare
Desi pe piata exista un vaccin impotriva rotavirusului, acesta nu intra in schema nationala de vaccinari obligatorii si gratuite. Vaccinul este destinat sugarilor, se administreaza oral si costa in jur de 300 lei, in functie de farmacie.loading...

Adauga un comentariu