Secretele istoriei

Leon Ghelerter, unul dintre fruntasii miscarii socialiste din Romania

Publicat: 03 aug. 2014
3
Parintii sai au fost Zalman si Debora Ghelerter. In anul 1899 si-a obtinut licenta de medic absolvind Facultatea de Medicina din Iasi cu o teza avand ca subiect alcoolismul. A fost coleg de promotie cu Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din Romania. In anul 1895 a fost atras de miscarea socialista, aderand la Cercul socialist evreiesc „Lumina”.
Cunoscut intre prieteni si familie cu numele „Mosu’Lu” (dupa un vechi obicei moldovenesc), dr. Ghelerter a trait si activat de la nastere pana in anul 1920 la Iasi, iar din anul 1920 pana la moarte la Bucuresti.
A fost membru al Partidului Social-Democrat, precum si membru fondator (1928) al Partidului Socialist al Muncitorilor din Romania (P.S.M.R.). In anul 1931 numele partidului a fost modificat in cel de Partidul Socialist Independent (P.S.I.). In anul 1933 Partidul Socialist infiintat de un alt dizident din Partidul Social-Democrat, Constantin Popovici, s-a unificat cu Partidul Socialist Independent al doctorului Ghelerter. Noul partid s-a numit „Partidul Socialist Unitar” (P.S.U.) si a fost condus de dr. Leon Ghelerter (presedinte), Stefan Voitec si Constantin Popovici (secretari generali).
Este inmormantat la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Bucuresti, alaturi si pe acelasi rand cu fratele lui, Milo Ghelerter, sora lui, Caia Vexler Ghelerter, fiul lui, dr. Iuliu Ghelerter, si nepotii lui de frate, regizorul Moni Ghelerter si Felix Ghelerter.
Adauga un comentariu