Mozaic muzical

Opera lui Wilhelm Backhaus

Publicat: 05 ian. 2015
3

Wilhelm Backhaus (n.26.03.1884, Leipzig, Germania – m.05.07.1969, Villach, Austria) a fost un pianist german naturalizat elvetian.

Backhaus a studiat pianul cu Alois Reckendorf intre anii 1891 – 1899 la conservatorul din Leipzig. In 1899 a luat cateva lectii de pian de la Eugen d’Albert in Frankfurt am Main. Primul turneu de concerte l-a facut la varsta de 16 ani in anul 1900. In anul 1905 a castigat premiul Rubinstein, Bela Bartok obtinand locul al doilea. Pe tot parcursul vietii a sustinut o multime de turnee grele – in 1921 a dat 17 concerte la Buenos Aires in mai putin de trei saptamani. In 1930 s-a mutat la Lugano si a primit cetatenia elvetiana. A murit la Villach in Austria unde trebuia sa sustina un concert.

Vezi si Cinci pianisti celebri

Wilhelm Backhaus a fost recunoscut in mod deosebit ca interpret al lui Beethoven si al lui Johannes Brahms. A fost deasemenea foarte apreciat ca interpret de muzica de camera. Multi critici l-au vazut pe Backhaus ca unul dintre primii interpreti moderni ai pianului, avand o interpretare curata si echilibrata. In ciuda gandirii sale analitice, interpretarea sa este plina de sensibilitate.

Vezi si Concertele lui Franz Liszt in Principatele Romane

Fiind unul dintre primii pianisti care au inregistrat, Wilhelm Backhaus a avut o lunga cariera ca interpret concertist atat pe scena cat si in studioul de inregistrari. El a fost primul pianist care a inregistrat integral studiile de Chopin, in 1928; inregistrare considerata inca una dintre cele mai reusite. A inregistrat o mare parte din creatia lui Mozart, Johannes Brahms dar mai ales Beethoven. Remarcabila este inregistrarea valsurilor op.39 de J.Brahms. Integrala sonatelor de Beethoven, realizata in anii ’60, dezvaluie o tehnica dezarmanta pentru un om trecut de 70 de ani. Cele doua concerte de Brahms au fost inregistrate in aceeasi perioada. In privinta muzicii de camera de remarcat sunt sonatele pentru violoncel si pian de J.Brahms inregistrate impreuna cu Pierre Fournier.
Adauga un comentariu