National

Perlele din Abecedar: Erori grave, materiale macabre, umor negru

Publicat: 18 sept. 2014
1
Teoretic, continutul manualelor ar trebui sa fie impecabil din punct de vedere al corectitudinii continutului, insa unele dintre ele contin erori grave. De asemenea, unele materiale didactice sunt pe alocuri macabre, solicitand in exces simtul umorului negru la copiii proaspat intrati in scoala.
In unele manuale, textele pe care le citesc cei mici par a fi mai degraba desprinse din filme de groaza, in altele exercitiile sunt absurde si fara noima. Mai grav este ca, uneori, cei care fac aceste materiale didactice nu cunosc nici macar numele personalitatilor din tara noastra.
O astfel de eroare apare in manualul auxiliar „Sa dezlegam tainele Abecedarului”, publicat in 2004, unde scrie ca operele „Masa Tacerii” si „Poarta Sarutului” sunt realizate de Nicolae Brancusi, si nu Constantin Brancusi.

Citeste si: S-a incercat FRAUDAREA licitatiei pentru manualele scolare

In acelasi manual, parintii mai slabi de inger ar putea sa se scandalizeze de unele enunturi ce-i invata pe copii intr-o maniera destul de abrupta despre pericolele ce-i pandesc in viata. Astfel, tot in volumul „Sa dezlegam tainele abecedarului”, apare urmatorul dialog:
„Maria ia o lama noua.
– Maria, arunca lama!
– Nu, Ileana, e lama mea!
Acum Maria are o rana mare.”
Un alt exemplu controversat este cel dat pentru litera B, unde copilul de clasa I afla cam prea devreme despre fatetele sumbre ale vietii: „Baba batu bietul baiat bolnav”
Specialistii spun ca parintii ar trebui sa isi fereasca micutii nu doar de desenele animate cu scene sau limbaj violent, ci chiar si de manuale. „Copilul se duce la scoala, este un copil nevinovat. Pleaca de la gradinita cu principii sanatoase, iar la scoala ramane socat. Ba, baba bate baiatul bolnav. Asta inseamna ca daca baba bate copilul bolnav poate sa-l bata si el mai tarziu. Daca i-a spus doamna invatatoare lucrul asta inseamna ca e un lucru bun. El nu vede exemplul literei B”, sustine psihologul Catalina Dascalu.

Citeste si: Manual pentru doritori! Iata cum poti ajunge dereftor la OPeCeu

Nici invatatorii nu sunt foarte multumiti de manualele cu care au de-a face. „Sunt manuale cu greseli stiintifice, cu omisiuni, manualele de istorie sunt discutabile, unele dintre ele. Ar trebui sa fie colectiv academic, care face un manual bun si de care sa beneficieze toti elevii”, spune invatatorul Tiberiu Dima.
La o alta editura gasim, in manual auxiliar Matematica si cunoasterea mediului, pentru clasa I, un exercitiu in care elevilor li se cere sa ordoneze iezii, doar ca in imagini apar pitici.
In Abecedar se gasesc si enunturi care sunt de-a dreptul tampite, scuza ca e un manual pentru copii neputand masca tulburarile de ratiune ale autorilor: „Eva are un urs. Octavian are o locomotiva. Evelina canta la vioara. Silviu e veterinar. El are vitamine pentru animale. Avram e vanator. 
– Eu vreau sa ocorotim animalele. 
– Atunci sunt aviator. Am un avion verde. 
– Locomotiva mea are multe vagoane”.
Sau: „Furnica in calendar / A notat cuvantul ‘car’ / Sa mancam la carnaval / Un calup de cascaval”. Sursa: romaniatv.net

Citeste si: Carrefour a pregatit 42.000 de pachete cu surprize pentru elevii de clasa I – FOTO

Comentarii
  • bai titi scorpie, sa ma pis pe mufa ta cretina!
    cat despre manuale, ele sunt facute de handicapati pentru odraslele lor cum altfel decat… handicapate!

Adauga un comentariu