News Flash:

Protest pentru banii asiguratilor

28 Noiembrie 2000
648 Vizualizari | 0 Comentarii
•Sistemul sanitar supravietuieste pe banii asiguratilor •Desi legea prevede si alte surse de finantare, acestea lipsesc cu desavirsire •Ministerul Sanatatii, in loc sa contribuie la efortul financiar, initiaza ordine si legi care trebuie sustinute pe banii CNASS

Participantii la Conferinta extraordinara a Uniunii Nationale a Caselor de Asigurari Sociale de Sanatate, intrunita vineri, au hotarit, in unanimitate, inaintarea unui protest catre Guvern, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor Sociale de Sanatate. In urma semnalelor venite din partea tuturor caselor judetene, s-a ajuns la concluzia ca fondurile strinse de la asiguratii care cotizeaza la fondul asigurarilor de sanatate nu sunt repartizate corect in teritoriu. Casele judetene string banii pe care-i trimit la Casa Nationala. Conform legii, aceasta stabileste, in functie de marimea judetului, a numarului de locuitori, a problemelor economice din zona etc. valoarea fondului de redistribuire acordat fiecarui judet. Nici la Iasi fondul de redistribuire acordat lunar nu a fost conform necesitatilor reale. De asemenea, s-a constatat ca, din bugetele alocate spitalelor, cam 25-30% au fost folosite pentru reparatii capitale de stricta urgenta. Conform legii, CJASS deconteaza numai servicii medicale (medicamente, alimente, materiale sanitare uzuale etc) si nu lucrari de investitii si reparatii capitale. "Casa nu contesta necesitatea acestor reparatii, insa, conform legii, banii pentru capitolul Investitii trebuie dati de catre Ministerul Sanatatii. Vreau sa atentionez asiguratii ca situatia din spitale se datoreaza si faptului ca toate cheltuielile din sistem sunt suportate din banii lor si nu datorita unei proaste gestionari a fondurilor. Conform legii, sursele de finantare ale bugetului CJASS, pe linga contributia asiguratilor, sunt fondurile proprii si subventiile guvernamentale. Acestea din urma lipsesc cu desavirsire, de aceea sistemul sanitar trebuie sa functioneze cu banii pe care-i stringe de la asigurati", a precizat Gabriel Stovicec, vicepresedintele CJASS.
Reprezentantii caselor de sanatate sunt nemultumiti si de faptul ca aproape tot ce inseamna finantare din partea Ministerul Sanatatii a fost lasat in grija lor. "Desi rezidentii au semnate contractele cu MS, incepind din vara, sunt platiti de noi. Ordonanta 24/2000, referitoare la sporuri salariale pentru cadrele sanitare medii, emisa de Guvern si teoretic finantata de la bugetul de stat, a ramas tot in grija Casei. De asemenea, programele de sanatate, finantate de la acelasi buget de stat, au ramas sa fie platite tot de noi. Incercam sa ne descurcam, dar este imposibil. Daca nu primim bani si din alte surse, este greu de onorat cerintele si, pe deasupra, sa platim datoriile restante din sistem", a incheiat Stovicec.

Cristian DONOSE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013099 (s)