Magazin

Sony SmartWatch 2 – atat de bun pe cat poate fi

Publicat: 16 mart. 2014
S-a scris despre primele generaţii de ceasuri inteligente că nu sunt foarte reuşite, însă nu există în acest moment un standard în industrie la care să ne raportăm. Sony SmartWatch 2 este atât de bun pe cât poate fi în acest moment şi este un produs atractiv pentru pasionaţii de ceasuri şi tehnologie, scrie gandul.info.

Ceasul funcţionează cu orice smartphone care rulează Android 4.0 sau o versiune mai nouă. 

DESIGN. Acesta este unul din cele mai reuşite ceasuri inteligente ca design. Dispozitivul este elegant, oarecum discret şi, deşi nu sunt expert în modă, cred că se potriveşte cu orice ţinută, fie că este vorba de jeanşi şi tricou sau costum. Cureaua este realizată din silicon, iar carcasa din aluminiu. Cadrul ecranului şi butonul de On/Off sunt tot din aluminiu.

La fel ca şi smartphone-urile Sony din categoria high-end, SmartWatch 2 este rezistent la apă şi praf, astfel poate fi folosit fără probleme sub duş sau în piscină (trebuie doar să vă asiguraţi că portul de încărcare are capacul bine pus). Ceasul nu dispune de cameră, un lucru bun în opinia mea, deoarece aceasta cred că ar fi fost utilă doar pentru un detectiv particular.

Am purtat ceasul mai multe zile şi este foarte comod şi uşor. Singurul port pe care îl are SmartWatch 2 este cel microUSB.

Butonul de On/Off nu răspunde uşor la comenzi şi trebuie apăsat ferm. Bănuiesc că acest lucru se întâmplă deoarece ceasul este rezistent la apă. Aceasta este o problemă pe care o au şi ceasurile Casio, de exemplu, la care butoanele nu sunt chiar responsive, tocmai pentru că sunt bine izolate. 

ECRAN. Este un LCD cu diagonala de 1,6 inci (~4,06 cm) cu rezoluţie 220 x 176 pixeli. Rezoluţia este mai slabă decât cea de pe Galaxy Gear de la Samsung, care, la o diagonală tot de 1,6 inci, are o rezoluţie de 320 x 320 pixeli.

Deoarece foloseşte un ecran LCD, nu OLED, ceasul este mai uşor de utilizat la lumina soarelui. Ecranul nu este foarte responsiv, însă răspunde decent la comenzi. Principalele probleme le-am întâlnit la derularea (swipe) la stanga sau la dreapta.

Pentru a accesa notificările, utilizatorul apasă butonul On/Off. Ecranul se aprinde, însă, din păcate, stă doar trei secunde pornit, iar utilizatorul nu poate schimba această setare. Display-ul nu se închide complet, ci scade luminozitatea, fiind afişate permanent ora şi data. Ar fi fost interesant ca ecranul să poată fi activat printr-un gest sau dublă apăsare rapidă.

Suprafaţa ecranului este rezistentă. Nu am văzut urme de zgârieturi după câteva zile de utilizare. 

SETARE ŞI NOTIFICĂRI. Am folosit Sony SmartWatch 2 în tandem cu un smartphone Moto G. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi pentru a conecta ceasul este să mergeţi, de pe telefon, în magazinul virtual Google Play. De acolo, descărcaţi aplicaţia Smart Connect de la Sony. Apoi, porniţi conexiunile Bluetooth la ambele dispozitive. Smartphone-ul va vedea ceasul, pe care îl conectaţi. Înainte de a primi notificări trebuie, din aplicaţia Smart Connect, să selectaţi, de la „SmartWatch 2 Edit Settings”, notificările pe care le doriţi. Dacă este vorba de Facebook, apăsaţi pe meniu şi telefonul va descărca o aplicaţie pentru acest serviciu. La fel veţi face şi pentru celelalte notificări, precum Twitter, Gmail, calendar ş.a. Sony susţine că prin intermediul Smart Connect pot fi accesate peste 300 de aplicaţii, dintre care jumătate sunt optimizate pentru SmartWatch 2.

Odată făcute aceste setări, notificările încep să vină în timp real. În cazul Facebook, unde sunt multe alerte, am observat că acestea sunt grupate şi trimise mai multe o dată, pentru ca ceasul să nu vibreze tot timpul la mână. Tot în cazul Facebook, utilizatorul poate seta ceasul în aşa fel încât acesta să afiţeze şi imagini, nu doar text.

SmartWatch 2 nu îi permite utilizatorului să răspundă la telefon de pe el, deoarece nu are microsofon şi nici speaker. Acesta poate, însă, respinge sau accepta un apel.

Ceasul permite şi controlarea camerei de pe smartphone.

Din păcate, SmartWatch 2 nu oferă notificări pentru alte servicii de e-mail, precum Outlook sau Yahoo!. În cazul în care este folosit cu un smartphone Sony, terminalul afişează notificări şi din aplicaţia de e-mail preinstalată pe dispozitiv.

Pentru afişarea orei şi datei sunt două opţiuni: manual şi automat. În cel de-al doilea caz, ceasul se va sincroniza cu telefonul. Astfel, în cazul în care utilizatorul rămâne fără baterie, imediat ce conectează ceasul la încărcător acesta setează automat ora şi data dacă ceasul este în raza Bluetooth a smartphone-ului. Această rază este destul de mare. Am primit notificări de la o distanţă de peste 15 metri de telefon. Nu sunt disponibile prea multe feţe pentru ceas – 9.

Interfaţa dispune de trei butoane capacitive – Home, Menu şi Back -, familiare pentru cei care folosesc sistemul de operare Android.

Fără un smartphone Android, ceasul nu este prea „deştept”: arată ora, are lanternă (ecranul devine alb), cronometru şi alarmă. Astfel, dacă sunteţi utilizator de iOS sau Windows Phone, acest ceas nu este pentru voi. Un Casio G-Shock face mai multe lucruri. 

BATERIA. SmartWatch 2 are o autonomie decentă. Aceasta variză în funcţie de numărul de aplicaţii instalate de utilizator. Eu am folosit Facebook, apelurile, mesajele şi calendarul, iar bateria m-a ţinut lejer două zile, cu luminozitate medie a ecranului. Încărcarea completă a bateriei se face, din fericire, destul de repede, în aproximativ o oră. 

NE PLACE:

– Te scuteşte de efortul de a scoate telefonul din buzunar sau geantă pentru a vedea ultimele apeluri, mesaje text sau mesaje de pe Facebook.

– Designul minimalist, reuşit.

– Rezistă la apă şi praf.

– Este foarte comod şi se potriveşte cu orice ţinută.

– Se încarcă printr-un port microUSB. Puteţi folosi şi încărcătorul din maşină sau cel de la smartphone. 

– Sunt disponibile multe aplicaţii, peste 300, pentru ceas. 

NU NE PLACE:

– Este dificil de setat pentru a funcţiona cu dispozitive care nu sunt marca Sony.

– Nu are suport pentru iOS şi Windows Phone.

– Nu are suport pentru mai multe servicii de e-mail.

– Fără un smartphone Android, ceasul nu este prea „deştept”: arată ora, are cronometru şi alarmă.loading...

Adauga un comentariu