Magazin

Un robot a trecut testul constiintei de sine. Ce inseamna asta pentru evolutia omenirii

Publicat: 17 iul. 2015
Un robot de la Ransselaer Polytechnic Institute din New York a trecut un test cheie prin care se poate stabili daca are constiinta de sine. Mai multi experti din domenii diferite, de la IT la astrofizica, au avertizat ca dobandirea constiintei de sine de catre sistemele informatice reprezinta o etapa critica in evolutia omenirii, iar oamenii ar trebui sa se teama de dominatia „robotilor”, in viitor. Cateva echipe de cercetatori au anuntat ca se apropie de momentul in care un robot va trece testul oglinzii, in care trebuie sa se recunoasca in reflexie, scrie The Independent.
Testul pe care l-a trecut robotul din New York este numit „Sfetnicul regelui”, dupa „puzzle”-ul cu acelasi nume.
Potrivit scenariului, un rege ar fi chemat trei intelepti pentru a decide care ii va fi sfetnic. El le-a pus pe cap cate o palarie, astfel incat fiecare vedea ce culoare are palaria celorlalti, dar nu si a sa proprie. Culorile puteau fi doar albastru si alb. Cel putin unul dintre voi are o palarie albastra, a spus regele. Fara sa vorbiti intre voi, cel care va spune primul ce culoare are propria palarie, va castiga, a spus regele.
Cercetatorii de la Ransselaer Polytechnic Institute au adaptat testul pentru un trio robotic. Doi dintre roboti nu aveau posibilitatea de a „vorbi”. Initial, toti trei au esuat in rezolvarea problemei, si au vrut sa raspunda „Nu stiu”. Cand robotul care avea sistem de comunicare si-a auzit vocea, a revenit si a raspuns: „Scuze, acum stiu!”. Este ca si cum si-ar fi recunoscut imaginea intr-o oglinda, spun specialistii. Chiar daca acest nivel nu este comparabil cu cel al oamenilor, dezvoltarea accelerata a sistemelor informatice aduce aproape momentul in care nu vor mai fi diferente.


loading...

Adauga un comentariu