News Flash:

Un sfert dintre agentii economici ieseni sunt in neregula

5 Octombrie 2004
915 Vizualizari | 0 Comentarii
•Situatia finala privind depunerea raportarilor fiscale arata faptul ca un procent de 24 la suta dintre agentii economici din judet vor fi sanctionati •Incepand cu data de 1 ianuarie 2005, amenzile pentru nerespectarea datelor de depunere a bilantului vor fi drastice

Conform informatiilor furnizate de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ), procentul final al raportarilor fiscale, in prima jumatate a anului curent, este de 76 la suta. Astfel, agentii economici ieseni care nu au depus raportarile la fisc vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5 milioane lei si 15 milioane lei. Totodata, agentii economici care nu au depus declaratia de inactivitate pentru primul semestru al anului in curs vor fi amendati cu sume cuprinse intre 1 milion si 2 milioane lei. Previziunile reprezentantilor DGFPJ Iasi, care au anuntat cu putin timp in urma ca procentul de depunere va depasi pragul de 77,1 la suta, inregistrat la data de 31 decembrie 2003, s-au dovedit a fi prea optimiste. Astfel, un procent de 68 la suta dintre agentii economici ieseni au depus raportarile privind bilantul economic, conform reglementarilor fiscale simplificate, in concordanta cu normele europene din domeniu, in timp ce un procent de 9 la suta dintre agentii economici inregistrati cu depuneri si-au depus situatia privind inactivitatea. In acelasi timp, conform aceleiasi surse, peste 10 mii de societati comerciale din judetul Iasi au realizat o cifra de afaceri in valoare totala de 37.000 miliarde lei, procent in crestere cu 137 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Falimentarii

Un numar total de peste 5 mii de agenti economici ieseni nu au depus bilantul economic. Totodata, un numar de 1.184 de societati comerciale sunt in curs de lichidare si declarare a falimentului, din cauza nemajorarii capitalului social. "Conform Legii 214/2001, s-au declansat actiuni de lichidare, pentru aceste firme, actiuni care sunt in curs de finalizare", a declarat ieri Maria Taran, purtator de cuvant la DGFPJ Iasi. Din numarul total al societatilor care au depus bilantul economic, un numar de 5.283 de societati comerciale au inregistrat in primul semestru al anului in curs pierderi insumate la 954 de miliarde lei, in scadere cu 4 la suta fata de anul trecut. In acelasi timp, platile restante ale celor aproape 95 de mii de agenti economici se cifreaza la 14.000 de miliarde lei. Printre principalele plati restante se numara cele fata de furnizori, fata de bugetul asigurarilor sociale, in procent de 18 la suta, fata de bugetul de stat, in procent de 16,7 la suta. Din sumele totale datorate de catre agentii economici, peste 8.500 miliarde lei reprezinta pierderi care trebuie recuperate din anii trecuti, avand ca principale cauze nerealizarea veniturilor, a conturilor ridicate, a tehnologiei invechite si productivitatea scazuta a muncii. Reamintim faptul ca nerespectarea depunerii situatiei financiare anuale va fi, din 2005, sanctionata cu amenzi de la 20 milioane lei la 300 de milioane lei, in cazul in care publicarea situatiei nu va fi facuta alaturi de publicarea raportului administratorului, a comisiei de audit intern, precum si a raportului consiliului de cenzori. Nerespectarea normelor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea si depunerea situatiei financiare anuale este sanctionata cu o amenda intre 5 milioane si 15 milioane lei, daca perioada de intarziere este sub 15 zile lucratoare. In cazul in care perioada de intarziere este cuprinsa intre 15-30 de zile lucratoare, cuantumul amenzilor este si el ridicat, fiind cuprins intre 10 milioane lei si 30 milioane lei. In acelasi timp, criteriile in functie de care se stabilesc amenzile sunt corelate cu nivelul cifrei de afaceri a agentului economic si, in cazul in care intarzierea este de peste 30 de zile lucratoare, amenda poate ajunge la 45 de milioane lei.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013624 (s)