Magazin

Vrei sa stii daca esti SANATOS? Uita-te la OCHII tai atunci

Publicat: 27 aug. 2014
1
Poate ca sunt oglinda sufletului, poate ca nu sunt. Depinde daca stii sa citesti in ei. Dar in mod sigur ochii sunt o oglinda a sanatatii pentru ca anumite boli produc modificari in aspectul lor.
Ochii, ca si urina sau unghiile, iti pot spune cum stai cu sanatatea daca urmaresti semnalele pe care ti le transmit. Ficatul, tiroida, inima sunt doar cateva dintre organele a caror sanatate se oglindeste in ochi.
Ochii si tiroida
Exoftalmia, adica ochii „bulbucati”, anunta o problema a tiroidei. Alaturi de scaderea in greutate, nervozitate, ciclu neregulat si un puls rapid, exoftalmia se numara printre simptomele hipertiroidiei, adica o tiroida prea activa.

Citeste si: Un nou drog face RAVAGII pe litoral: FOITA DE CAFEA

Colesterol 
Xantelasmele, mici umflaturi galbui care apar in jurul ochilor, pe pleoapele superioare si inferioare, sunt depozite de grasime si se formeaza atunci cand exista un exces de colesterol si trigliceride in sange.  Nu sunt periculoase pentru ochi, dar in functie de marime, pot fi inestetice.
Tot din cauza colesterolului crescut te poti trezi cu un inel gri in jurul irisului. Acesta se numeste, in termeni medicali, arcus senilis si apare in general la batrani dar si la persoanele de orice varsta daca au un nivel ridicat al colesterolului.
Cand albul ochilor nu mai e alb
Micile vase de sange care iriga conjunctiva, membrana transparenta ce acopera ochiul, pot sa se sparga facand ca albul ochiului sa devina rosu. Se intampla in cazul unei lovituri sau, mai rar, atunci cand tensiunea arteriala e foarte mare. Oricum, ochii rosii ar trebui sa te trimita la medic.

Citeste si: Medicamentele pot fi achizitionate online fara prescriptie

La fel si ochii galbeni. Cand albul ochilor devine galben vorbim de icter, un simptom al bolilor hepatice, cum este hepatita. In acelasi timp se ingalbeneste si pielea, dar daca icterul nu este grav el se observa mai greu pe piele. Schimbarea cea mai evidenta este la nivelul ochilor.
Pupilele si pleoapele
Pupilele unui om sanatos sunt in general simetrice, au aceeasi marime si reactioneaza la fel cand sunt expuse la lumina. Daca apar brusc diferente de marime intre pupile, sau una reactioneaza mai greu decat cealalta, ar putea fi semnul unei probleme la nivelul creierului, de exemplu un atac vascular cerebral, un anevrism etc., deci problema trebuie investigata urgent. E bine de stiut ca si consumul de droguri poate afecta felul cum reactioneaza pupilele.
La fel de grav este cand pleoapele devin cazute, ochiul fiind aproape inchis. Daca nu ai o varsta inaintata ar putea fi semnul unei boli neuromusculare sau a creierului.

Citeste si: Angajatii Casei de Asigurari Iasi au donat sange – FOTO

Adauga un comentariu