News Flash:

Mituri si evidente ale consumului de alcool

31 Decembrie 2009
2901 Vizualizari | 0 Comentarii
Mituri si evidente ale consumului de alcool
Afisat 11.43

Consumul de alcool si de droguri se tripleaza in timpul sarbatorilor de sfarsit de an. Numai intoxicatiile etilice cresc cu 20 la suta in aceasta perioada. Remediile impotriva betiei si mahmurelii sunt numeroase, dintre cele mai variate, dar putine au sustinere stiintifica.
Capul te doare ca si cum ar urma sa explodeze si ai stomacul dat peste cap. In timp ce incerci sa deschizi ochii, deranjat de soneria telefonului, iti promiti: "Nu o sa mai beau in viata mea!". Mahmureala, prietena fidela a noptilor de exces de alcool, pune stapanire asupra corpului nostru. "A fost o sticla sau mai multe? Ar trebui sa mananc sau sa mai beau un pic de alcool? Mai eram asa daca luam o pastila de cap inainte de culcare?". Cand este vorba despre trucuri impotriva mahmurelii, niciodata nu lipsesc sfaturile. Doar ca mai nici unul nu este demonstrat stiintific. Sunt doar diferite experiente.

Mahmureala diferita, in functie de tipul de alcool consumat

Cercetatorii americani au demonstrat ca a bea whiskey produce o mahmureala mai grava decat consmul de vodka, iar mahmureala de dupa vinul rosu este mai grava decat cea dupa consumul de vin alb. Conform experimentelor realizate de catre Damaris Rohsenow, coordonatorul studiului de la Universitatea Brown, abuzul de bauturi alcoolice mai inchise la culoare produc mahmureala mai mare. Ele dau ameteli, stari de voma, durere de cap, arsuri ale stomacale, sete si oboseala, toate prezente inca de a doua zi de dimineata. Una din explicatii ar putea fi numarul de substante create in timpul procesului de fermentatie a alcoolului. Astfel, whiskey-ul american contine de 37 de ori mai multe substante chimice decat vodka, iar reactia acestor substante este cea responsabila pentru starea generala de a doua zi dimineata. Termenul medical pentru mahmureala este veisalgie, vare provinde de la termenul norvegian kveis, care inseamna stare generala proasta, si de la termenul grec algia, care inseamna durere.
Cea mai buna metoda impotriva mahmurelii e sa nu bei

Daca dam cautare pe internet, la cuvantul "mahmureala" si "remedii" apar zeci de mii de pagini in care diferiti experti ofera diferite moduri de a face fata acestei stari generale proaste. Daca facem cautarea in limba engleza, rezultatele ajung la peste 2 milioane. De la a manca paste inainte de culcare si pana la a manca ochi de miel in otet, sfaturile sunt numeroase. Dar medicii avertizeaza ca cea mai buna metoda de a nu suferi de mahmureala este sa nu bei, sau sa o faci cu masura. Numai ca nu poti sa ii spui asa ceva unui om care a asteptat aproape un an de zile aceste sarbatori pentru a se simti bine alaturi de cei dragi. Intr-o tara cu o traditie bine inradacinata a alcoolului, sfatul cu abstinenta pare numai o iluzie. Romania se numara printre tarile cu cel mai mare consum de alcool, alaturi de Spania sau Rusia.
 
Ficatul nu poate suporta mai mult de o bere pe ora
Atunci cand bem alcool, stomacul absoarbe o mica parte (20 la suta), iar restul este absorbit de intestinul subtire. Odata ajuns in sange, o mica parte se elimina fara a suferi alterari, prin urina si prin plamani - motiv pentru care controalele de alcoolemie se fac prin suflare in fiola - iar restul, adica o mare parte a alcoolului, va fi metabolizat in ficat, datorita unei enzime numite alcool dehidrogenaza. Numai ca ghinionul este ca ficatul are o slaba capacitate de degradare a alcoolului, iar aceasta este intotdeauna aceeasi, indiferent de ceea ce bem. Intre 7 si 10 grame pe ora, echivalentul unei halbe de bere, aceasta este capacitatea de absorbtie a ficatului nostru, sustin specialistii. Alcoolul care nu se degradeaza ramane in sange. Astfel, din moement ce corpul nu poate metaboliza decat o cantitate foarte mica de alcool pe ora, se produce o intoxicatie, adica ceea ce numim betie. Simptomele, care incep printr-o euforie, se inrautatesc pe masura ce concentratia de alcool din sange este mai mare. Multa lume crede ca este vorba despre o substanta excitanta, numai ca in realitate este numai un depresiv al sistemului nervos central, sustin medicii. In mici cantitati, alcoolul provoaca dezinhibitie, deoarece diminueaza capacitatea de autocontrol. In cazurile cele mai grave, atunci cand concentratia de alcool din sange este mai mare de 2 grame pe litru, intoxicatiile se pot termina cu un drum la spital, cu pacientul confuz, letargic sau chiar in coma etilica.
Vomatul, cafeaua sau drogurile nu alunga intoxicatia

Mare parte dintre noi suntem constienti de limitele noastre si ajungem la punctul critic in care decidem sa mergem acasa la somn. Numai ca altii nu ar abandona petrecerea nici in ruptul capului si incearca remedii populare pentru a rezista mai departe. Dar nici vomatul, consumul de cafea sau droguri - cum ar fi cocaina, de exemplu - nu fac intoxicatia etilica sa dispara, sustin medicii. Ba mai mult, se pare ca nici injectia numita B12, care este utila numai in cazul alcoolicilor cronici sau persoanelor cu deficit de vitamina B, nu isi face efectul.  
De ce femeile se imbata mai repede decat barbatii?
Mare parte din alcoolul consumat - aproximativ 90 la suta - se tranforma in aceltaldehida, o substanta foarte toxica care este degradata in organism la randul ei in acetat. Aceasta este cheia misterului pentru care femeile se imbata mai repede decat barbatii, sustin specialistii. Se pare ca acestea au o cantitate mai mica de enzima distrugatoare de alcool decat barbatii, ceea ce face ca o mai mare cantitate de etanol sa treaca in sange. Mai mult, se pare ca si distributia apei si a grasimii in organism favorizeaza sensibilitatea accentuata  a femeilor fata de consmumul de alcool.
Nu intotdeauna e de vina calitatea alcoolului consumat

Fie ca avem un metabolism lent sau rapid, atat etanolul, cat si acetaldehida sunt responsabilii simptomelor care contribuie la starea generala proasta posterioara. Efectele includ vasodilatare, ceea ce explica cresterea temperaturii pielii si inrosirea fetei, cresterea frecventei cardiace si respiratorii, uscarea mucoasei bucale, ametelile si durerile de cap. Ziua urmatoare, acestora li se adauga si alte simptome: hipersensibilitate fata de lumina si zgomot, oboseala, lipsa de pofta de mancare, probleme de concentrare sau stari de voma. Multi dau vina pe tipul de alcool consumat sau pe calitatea acestuia, dar abuzul de bautura, orice firma ar avea pe sticla, provoaca consecinte in dimineata urmatoare, spun medicii. Numai ca de multe ori nu mai tinem minte cat de mult am baut noaptea trecuta. Scuza pe care o folosim este, in parte, adevarata, dar are si o parte de mit.
Nu combinati alcoolul cu bauturile carbogazoase
Toate bauturile care se comercializeaza in Romania trec printr-un control care garanteaza ca produsul este apt pentru consum. Cu toate acestea, calitatea produselor poate varia in functie de procesul sau de elaborare. Unele au cantitati mari de zahar. Acest exces poate explica supararile gastrice mai grave de a doua zi de dimineata in comparatie cu alte produse. Mai mult, combinarea acestora cu bauturile carbogazoase favorizeaza absorbtia in sange.
Tratament paliativ al mahmurelii

Complexitatea mehmurelii depind de cat si cum am baut. Este vorba despre un mic sindrom al abstinentei, spun specialistii. In timpul unei intoxicatii etilice, corpul pune in miscare o sere de mecanisme pentru a se adapta la prezenta alcoolului. Atunci cand acesta dispare - ziua urmatoare - raspunsurile fiziologice produc unele din simptomele mahmurelii. De aceea, consumul unei mici cantitati de alcool, alaturi de multa apa ar putea sa mai dreaga unele din simptomele acestei abstinente de a doua zi. Cu toate acestea, medicii sunt impotriva acestui remediu si spun ca cea mai buna solutie este sa bem cu moderatie si putin cate putin. Mai exista si alti factori care pot agrava simptomele de a doua zi de dimineata: consumul de alcool pe stomacul gol, sporirea activitatii fizice - ca dansul, de exemplu - sau deshidratarea. Ultimul factor amintit este determinant. De fapt, durerea de cap si cea musculara se datoreaza tocmai lipsei apei din organism. Alcoolul inhiba actiunea vasopresinei. Rolul acestui hormon este de a retine apa in rinichi prin marirea concentratiei urinei. Prin lipsa acestuia, corpul elimina cu 10 la suta mai multa apa decat de obicei. Iar unul din organele care sufera cel mai mult din cauza acestui proces este meningele, format din trei foite care acopera creierul, de unde durerea de cap. Intercalarea paharelor de apa printre cele de alcool este unul din trucurile care evita aceasta situatie. Dar numeroase alte trucuri circula pe internet, iar majoritatea sunt false. Unele dintre cele mai populare, cum ar fi consumul de antiinflamatoare - ibuprofen sau aspirina - nu au nicio baza stiintifica si sunt bune numai pentru o parte din simptome. Altele au fost contrazise, cum ar fi mancatul inainte de a dormi, care nu face decat sa amane absorbtia alcoolului de catre stomac si sa prelungeasca starea de mahmureala. Sau cafeaua, care, asa cum au demonstrat cercetatorii de la Universitatea Temple din Philadelphia (SUA), nu face decat ca organismul nostru sa nu isi dea seama de betie. Nu imbunatateste starea de betie si nici nu evita mahmureala. Si atunci ce putem face? Daca am baut mult, suntem deshidratati, deci cel mai bun remediu este sa bem lichid. In plus, se poate face si un tratament simptomatic: administrarea unui analgezic pentru durerea de cap, mult somn, exercitii fizice, alimentare
Sursa Gardianul


Distribuie:  
Incarc...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2978 (s) | 24 queries | Mysql time :0.138559 (s)

loading...