Sfaturi pentru casa si gradina

9 reguli pentru udarea corecta a orhideelor

Publicat: 24 apr. 2018

Cand vine vorba de orhidee, exista o regula in ceea ce priveste udatul: daca nu stii exact ca e momentul sa le uzi, mai bine asteapta inca o zi.

  • in ghiveci trebuie sa se toarne suficienta apa, astfel incat sa se umple tavita – astfel, planta va fi stimulata sa dezvolte radacini lungi, iar apa multa va spala pamantul de excesul de substante fertilizante;
  • orhideea nu se lasa sa stea in apa;
  • anumite specii de orhidee, cum este Dendrobium, au nevoie de o perioada de repaus in care nu se uda deloc – daca pseudobulbii se usuca si incep sa se distorsioneze, planta poate fi pulverizata cu apa;
  • orhideele se uda numai dimineata – astfel, frunzele au timp sa se usuce, prevenind putrezirea plantei;
  • orhideele se uda mai putin daca: nu sunt in perioada de vegetatie, temperaturile sunt scazute sau daca gradul de umiditate este ridicat;
  • orhideele se uda mai des daca: planta trece prin perioada de crestere, exista curenti puternici de aer (vant), temperaturile sunt ridicate si gradul de umiditate este scazut.

Citeste si Orhideele si umiditatea

Orhideele sunt plante exotice, originare din zonele tropicale sau sibtropicale, unde beneficiaza de un grad mare de umiditate. Umiditatea este un factor extrem de important pentru dezvoltarea in conditii normale a orhideelor.
Cu cat continutul de apa din atmosfera este mai scazut, cu atat mai multa apa vor pierde orhideele, iar daca acestea pierd o cantitate mai mare de apa decat cea absorbita de radacini, atunci planta va suferi de deshidratare. In aceste condutii, pseudobulbii se vor deforma si usca, tulpinile vor deveni fragile iar florile se vor ofili mult mai rapid.

Citeste si De ce se zbarcesc frunzele la orhidee si se ingalbenesc

In general, orhideele au nevoie de o umiditate atmosferica de cel putin 40% pe timpul zilei si 60% noaptea. Vara, datorita caldurii care accelereaza pierderea apei din planta, umiditatea trebuie sa fie de cel putin 70%. Iata cateva metode de a creste umiditatea in locul in care tii ghivecele cu orhidee:

  • aseaza plantele pe tavite cu apa, dar in care sa asezi un strat de pietricele pe care sa stea ghiveciul, astfel incat partea inferioara a acestuia sa nu stea direct in apa.
  • daca vremea e foarte uscata si calda, orhideele pot fi pulverizate cu apa, dimineata sau la pranz – niciodata seara, pentru ca apa nu trebuie sa stea prea mult pe frunze.
  • se mai poate folosi un umidificator de camera.

Incaperea trebuie sa fie si foarte bine aerisita, pentru ca altfel se creeaza un mediu propice aparitiei bolilor si mucegaiului.

preluat de pe infocasasigradinaloading...

Adauga un comentariu