Din lumea filmului

Animatia „Cars” a fost plagiata in China

Publicat: 04 ian. 2017
3

Disney a castigat vineri procesul impotriva unui lung metraj chinez care a plagiat filmul sau de animatie „Cars/Masini„, relateaza AFP.

Inalta curte din Shanghai a dispus plata sumei de 1,35 milioane de yuani (186.000 de euro) cu titlul de daune catre Disney si a cheltuielilor de judecata. Blue Mtv, studioul chinez care a produs filmul „Autobots” precum si societatea care il difuzeaza, sunt somate de justitie „sa inceteze orice infractiune la drepturile” detinute de Disney.

Tribunalul din Shanghai a recunoscut ca „Autobots„, lansat anul trecut in China, prezinta asemanari izbitoare cu filmul de animatie american. In productia chineza apar personaje aproape identice din lungmetrajul american. Printre acestea se numara masina rosie de curse Flash McQueen sau bolidul italian de formula 1 Francesco Bernoulli.

De asemenea, afisele celor doua filmele seamana extrem de bine. Numele „Autobots” in chineza suna ca traducerea in mandarina a titlului „Cars”, detaliu care constituie „concurenta ilegala”, dupa cum se mentioneaza in verdictul curtii.

Victoria Studiourilor Disney vine in urma unei decizii rare. In China contrafacerile sunt o practica curenta. Nu e de mirare ca partenerii comerciali ai Beijingului acuza adesea lipsa de strictete a justitiei chineze in conflictele legate de proprietatea intelectuala. Un pas inainte in sensu unei justitii mai aspre a fost facut recent, odata cu infiintarea tribunalelor specializate.

Protagonistul din „Cars” (2006) este Lightning McQueen (Owen Wilson), o masinuta care  viseaza sa participe la curse.  El ajunge din greseala in oraselul Radiator Springs. Acolo are un accident si ajunge sa distruga mai multe bunuri de-ale localnicilor. Lightning este pedepsit sa faca munca in folosul comunitatii. „Cars” a castigat Globul de Aur pentru cel mai bun film de animatie.

Adauga un comentariu