News Flash:

Bursa Sibiu: Actiunile SIF 5 au urcat la 11.199 lei

17 Ianuarie 2005
893 Vizualizari | 0 Comentarii
Saptamana trecuta a fost fara оndoiala una a derivatelor pe actiuni cu scadenta martie, care au оnregistrat din nou aprecieri semnificative. Pe primul loc s-au situat actiunile SIF 3, care оn numai doua sedinte au castigat 1.600 lei, fiind cotate pentru sfarsitul lunii martie la 11.250 lei. Acestea au fost urmate оndeaproape de titlurile SIF 5, cotate vineri la 11.199 lei, оn crestere cu 1.150 lei fata de saptamana precedenta, dupa ce luni tranzactiile au fost realizate la 10.030 – 10.550 lei. La randul lor, actiunile Bancii Transilvania au crescut vineri cu 600 lei, pana la nivelul de 12.100 lei/actiune, dupa ce marti au atins un maxim de 12.400 lei. Acestea au crescut de la оnceputul anului cu peste 20 de procente. Actiunile SIF 2 au fost tranzactionate pe parcursul saptamanii la preturi cuprinse оntre 8.751 si 9.291, оn timp ce derivatele pe actiunile RBR - Rulmentul SA Brasov au fluctuat оntre 2.145 si 2.165 lei. Derivatele pe actiunile SNP - Petrom SA au fost tranzactionate оntre 4.000 – 4.200 lei, egaland maximul din saptamana precedenta, fata de decembrie cand tranzactiile se faceau оn jurul valorii de 3.700 lei

Dolarul este cotat pentru iunie la 29.000 lei

Evolutia leului si a paritatii Euro/dolar au condus la realizarea de contracte pe raportul leu/dolar cu scadenta iunie la preturi de 29.000 lei, fata de 28.500 – 28.800 lei, оn saptamana precedenta. Pentru scadenta martie contractele au fost realizate la 29.400 – 29.750 lei. Cotatiile mai ridicate pentru prima luna de primavara deriva din faptul ca din aprilie urmeaza liberalizarea totala a contului curent, care se asteapta sa aduca un val masiv de "bani fierbinti", ceea ce ar conduce la o apreciere mai mare a leului.
Оn piata leu/Euro, cu scadenta martie, contractele au fost realizate luni la 38.580 – 38.850 lei, care au reprezentat cele mai ridicate valori ale saptamanii. Euro a atins оn cursul sedintei de vineri un minim de 38.000 lei, mai sus totusi cu 900 de lei fata de cel mai scazut pret оnregistrat оn decembrie.
Pe piata paritatii Euro/dolar cu scadenta martie, desi lichiditatea a fost ridicata, pretul de оnchidere de vineri s-a situat aproximativ la acelasi nivel (1,3185 dolar/Euro) cu cel de la оnceputul saptamanii, Euro fluctuand оntre un minim de 1,3140 si un maxim de 1,3315 dolari. "Se pare ca economia SUA este оntr-adevar pe cale sa se redreseze, una din consecinte fiind ca politica Rezervei Federale de crestere a dobanzii va continua, opineaza Radu Luca, economist la bursa sibiana. Cel mai probabil, pana la sfarsitul lunii dolarul va creste fata de Euro".
Оn a doua saptamana a lui 2005 la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu au fost оncheiate 2.500 contracte futures si options, valoare identica cu cea din saptamana precedenta. Pe tot parcursul saptamanii lichiditatea a fost оn continua crestere, numarul pozitiilor deschise pe pietele futures si options ajungand la 7.47

Broker SA

Bursa de Valori Bucuresti

Оn saptamana 10-14 ianuarie 2005, la Bursa de Valori Bucuresti s-au efectuat tranzactii in valoare de 1468 miliarde lei, un volum impresionant care atesta interesul sporit al investitorilor pentru piata autohtona de capital. Astfel, in cursul saptamanii, si-au schimbat proprietarii un numar de aproximativ 418 milioane actiuni, volumul maxim tranzactionandu-se miercuri pe fondul unei usoare corectii a preturilor pentru principalele simboluri.
Pe fondul acestei lichiditati uriase, vineri, la sfarsitul zilei de tranzactionare, toti indicii au оnchis saptamana intr-o usoara crestere cu exceptia indicelui societatilor de investitii financiare, BET-FI care s-a depreciat fata de nivelul de luni cu 0.42%.
Оn saptamana precedenta valoarea totala a operatiunilor realizate cu titlurile SIF a fost de 411.9 mld lei. Cum era de asteptat, dintre cele cinci SIF, cea mai tranzactionata a fost SIF5 Oltenia cu un volum al tranzactiilor de aproape 170 miliarde lei, triplu fata de volumele aferente celorlalte SIF. Pretul mediu de tranzactionare saptamanal a fost de 10.320 lei, SIF5 оncheind vineri la 10.600 lei/actiune, curs оn crestere cu 6.74% fata de pretul de deschidere de luni de 9.650 lei, оn saptamana aceasta tranzactionandu-se un numar de 16.263.359 actiuni.
Cu toate ca, de obicei, evolutia celor cinci SIF pe piata este corelata, in saptamana proaspat incheiata ele au avut o evolutie contradictorie. Astfel, beneficiind de o lichiditate ridicata (58.05 miliarde), titlurile SIF 1 Banat-Crisana au оnregistrat оn aceasta saptamana o crestere de 8.84% оncheind vineri la un curs de 9850 lei pe actiune. Pretul actiunilor SIF2 Moldova s-a mentinut la cursul de deschidere de luni: 8250 lei. O evolutie negativa s-a inregistrat in cazul SIF4 Muntenia intarindu-se ideea ca este perceput de catre investitori ca fiind cel mai putin atractiv SIF, lucru ce poate fi constatat si din faptul ca volumul sau de tranzactionare a fost cel mai redus. De cealalta parte, SIF3 Transilvania, cu cele mai mari profituri, a inregistrat o crestere de 2.59%, o crestere aparent redusa comparativ cu SIF5 (a doua ca profitabilitate) dar normala daca luam in considerare cresterile anterioare, mai accentuate ale SIF3.

Asteptari optimiste pentru BRD

Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni cotate la categoriile I si II ale Bursei de Valori Bucuresti a fost de 1006,59 mld lei si a fost repartizata in mod egal intre cele doua sectiuni. Cele mai tranzactionate titluri au fost Banca Transilvania (TLV) si Banca Romana de Dezvoltare (BRD).
Din aceasta enumerare lipseste compania SNP Petrom care s-a tranzactionat doar luni, in restul saptamanii fiind oprita de la tranzactionare datorita intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor. Chiar si asa, s-au tranzactionat actiuni SNP in valoare de 64.5 mld lei, pretul actiunii suferind o corectie de 2.84%, corectie care vine dupa o perioada de cresteri sustinute. Datorita faptului ca, corectia s-a produs pe volume importante se pune problema in ce masura pretul isi va continua trendul ascendent in perioada imediat urmatoare, existand in cadrul unor anumiti investitori un consens cu privire la marcarea profitului pe acest simbol.
Cu toate ca, incepand cu marti, s-a facut simtita iminenta unei corectii generale pe bursa, ca reactie normala a cresterilor spectaculoase de peste 10% inregistrate in prima saptamana din acest an, BRD a rezistat acestei tendinte generale, pretul sau cazand de la maxime de 47000, dar oprindu-si declinul inainte de pragul suport de 42000 lei. Cum investitorii erau preocupati cu marcarea profitului iar tendinta generala era una de scadere, foarte putina lume a acordat importanta acestui aspect. Anumite interventii masive in piata au oprit acest declin, si mai mult au impins cursul actiunii in sus, intr-o zi in care toate titlurile erau "rosii", BRD fiind unul dintre putinele care au inchis pe crestere. Cei care isi lichidasera pozitiile pe acest titlu, partial sau total, au sesizat acest lucru cu o anumita intarziere, urmand o perioada de incertitudine cu privire la rascumpararea titlurilor proaspat vandute. Ca o explicatie pentru asteptarile optimiste ale investitorilor cu privire la evolutia titlului BRD, ar putea fi inaintate informatiile conform carora banca va proceda la o majorare a capitalui social prin incorporarea rezervelor acumulate. BRD a incheiat saptamana cu o crestere de 0.44% pe fondul unei lichiditati ridicate, 187.9 mld lei.
Cat priveste evolutia actiunilor Banca Transilvania (TLV), investitorii manifesta un optimism foarte puternic, optimism pe baza caruia titlul s-a apreciat saptamana trecuta cu 2.75%. Titlul este mult supraevoluat iar atunci cand investitorii cumpara o actiune nu pentru fluxurile banesti viitoare (dividende, actiuni gratuite etc.) ci in mod exclusiv pentru diferente de pret, se creeaza conditiile formarii bulelor speculative care, dupa cum sugereaza si numele, sfarsesc prin a exploda. Fara a avea vreo legatura cu ceea ce se intampla cu anumite titluri pe piata, intrebarea nu este daca vor exploda, ci cand.
Adrian ZOICAS-IENCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1303 viz    0 com
838 viz    0 com
1340 viz    0 com
1316 viz    0 com
1417 viz    0 com
1056 viz    0 com
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1316 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014812 (s)