Secretele istoriei

Calvarul trait de Iuliu Maniu in inchisoarea de la Sighet

Publicat: 05 ian. 2014
3
In iunie 1915 Iuliu Maniu este incorporat in armata austro-ungara si trimis pe frontul italian, de unde a dezertat in 1918, intorcandu-se la Arad. Impreuna cu personalitati de prima marime ale miscarii nationale romanesti din Transilvania si ale Partidului National Roman, precum viitorul cardinal greco-catolic, Iuliu Hossu, Gheorghe Pop de Basesti, viitorul patriarh Miron Cristea si altii, Iuliu Maniu a participat hotarator la unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. Imediat dupa intoarcerea din Italia, Maniu este trimis la Viena pentru a negocia drepturile minoritatii romane din Transilvania, infiintand, la 30 octombrie 1918 la Viena, Consiliul National al Romanilor din Transilvania. Soseste la Arad pe 14 noiembrie 1918, unde pune capat negocierilor dintre CNR si Oszkar Jaszi, reprezentantul Budapestei, prin deciderea ruperii Transilvaniei de Austro-Ungaria, spre unire cu restul teritoriilor romanesti (Vechiul Regat).
Face parte dintre organizatorii Marii Adunari de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918, unde se va decide unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei. In cuvantarea pe care a tinut-o cu ocazia Adunarii nationale de la Alba-Iulia, Maniu a spus: „Privim in infaptuirea unitatii noastre nationale ca la un triumf al libertatii romanesti”. Pe 2 decembrie 1918 este ales in functia de presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator, indeplinind, totodata, si functia de ministru de Interne, scrie timpul.md.
Dupa dizolvarea Consiliului Dirigent, la 4 aprilie 1920, de catre guvernul Alexandru Averescu, relatiile dintre Iuliu Maniu si politicienii din Bucuresti s-au inrautatit. Acuzand favorizarea PNL si impingerea intelectualitatii ardelene intr-un con de umbra, Maniu a refuzat sa voteze Constitutia din 1923, considerand-o prea centralista si invocand chestiuni de principiu. In mai multe randuri, Iuliu Maniu a reclamat faptul ca noua Constitutie nu ar fi facut nimic altceva, decat sa cimenteze oligarhia din Vechiul Regat, oligarhie aflata sub influenta PNL-ului.
Partidul National Roman din Transilvania s-a unit, in 1926, cu Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, constituind Partidul National Taranesc. Iuliu Maniu a fost presedinte al partidului (1926-1933 si 1937-1947) si de trei ori prim-ministru al Romaniei, intre 1928 si 1933.
Dupa esecul politicii lui Carol al II-lea si pierderile teritoriale din 1940, Maniu a refuzat colaborarea cu regimul instalat la 6 septembrie 1940 si a celui postlegionar. In ultimul deceniu al vietii sale, Maniu a fost implicat in politica ca un opozant al regimului lui Ion Antonescu, fara sa se implice in actul de la 23 august 1944; dupa aceasta data, Maniu a luptat impotriva preluarii tarii de catre comunisti, proces pe care refuzase sa-l accepte, increzator peste masura in sprijinul marilor puteri occidentale. S-a opus instalarii guvernului Groza la 6 martie 1945, protestand mereu impotriva incalcarii democratiei, inclusiv prin memorii adresate puterilor occidentale. A obtinut, alaturi de PNT, o victorie zdrobitoare in alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate insa prin falsificarea alegerilor de comunisti.
In urma inscenarii de la Tamadau, a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritatile comuniste si judecat pentru „inalta tradare” in procesul inceput la 29 octombrie 1947. Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la inchisoare pe viata. Este trimis la penitenciarul din Galati, iar in august 1951 este transferat impreuna cu Mihalache si alti national-taranisti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.
Adauga un comentariu