La psiholog

Ce este sanatatea mintala?

Publicat: 19 nov. 2018
25

Sanatatea mintala se refera la bunastarea noastra cognitiva, comportamentala si emotionala – este vorba despre modul in care gandim, simtim si ne comportam. Termenul "sanatate mintala" este folosit uneori pentru a intelege absenta unei tulburari psihice. Sanatatea mintala influenteaza viata de zi cu zi, relatiile si chiar sanatatea fizica. Sanatatea mintala include, de asemenea, capacitatea unei persoane de a se bucura de viata – de a atinge un echilibru in tot ceea ce face. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sanatatea mintala este: "… o stare de bunastare in care individul poate face fata stresului normal al vietii, poate lucra productiv si fructuos si poate contribui la comunitatea lui". OMS subliniaza faptul ca sanatatea mintala "nu este doar absenta tulburarilor psihice".

Expertii spun ca toti avem un risc de a dezvolta probleme de sanatate mintala, indiferent de varsta, daca suntem barbati sau femei, bogati sau saraci sau grupul etnic din care facem parte. In SUA si in cea mai mare parte a lumii dezvoltate, tulburarile psihice sunt una dintre principalele cauze ale handicapului. Cele mai frecvente tipuri de boli mintale sunt tulburarile de anxietate, tulburarile de dispozitie si schizofrenia. Le explicam mai jos pe fiecare:

1. Tulburari de anxietate. Persoana are o teama severa sau anxietate, care este legata de anumite obiecte sau situatii. Majoritatea persoanelor cu tulburare de anxietate vor incerca sa evite expunerea la ceea ce declanseaza anxietatea lor. Exemple de tulburari de anxietate includ: tulburare de panica – persoana traieste mereu cu spaima, teroare sau un sentiment de dezastru iminent, fiind aproape paralizata de aceste emotii; fobiile – acestea pot include fobii simple (o teama disproportionata de obiecte), fobii sociale (teama de a fi supusi judecatii celorlalti) si agorafobie; tulburarea obsesiv-compulsiva – persoana are obsesii si compulsii. Cu alte cuvinte, ganduri stresante (obsesii) constante si o dorinta puternica de a efectua acte repetitive, cum ar fi spalarea mainilor (compulsie); tulburarea de stres post-traumatic – acest lucru se poate intampla dupa ce cineva a trecut printr-un eveniment traumatic – ceva oribil sau inspaimantator pe care l-a experimentat sau la care a asistat. In timpul acestui tip de eveniment, persoana crede ca viata sa sau vietile altor persoane sunt in pericol. Poate simt teama sau simt ca nu au control asupra a ceea ce se intampla.

2. Tulburari de dispozitie. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de tulburari afective sau tulburari depresive. Pacientii cu aceste afectiuni au schimbari semnificative in starea de spirit, implicand, in general, fie manie (elatie), fie depresie. Exemple de tulburari de dispozitie includ: depresia majora – persoana nu mai este interesata si nu se bucura de activitati si evenimente care altadata i-au facut placere. Exista perioade de tristete extreme sau prelungite; tulburare bipolara – cunoscuta anterior ca boala mani-depresiva sau depresie maniacala. Individul trece de la episoade de euforie (manie) la depresie (disperare); tulburarea depresiva persistenta – cunoscuta anterior sub numele de distimie, este o depresie usoara pe termen lung (pe termen lung). Pacientul are simptome similare cu depresia majora, dar intr-un grad mai mic; tulburare afectiva sezoniera – un tip de depresie majora declansata de lipsa de lumina naturala. Aceasta este cel mai frecvent diagnosticata in tarile aflate la departare de ecuator, si se manifesta toamna tarziu, iarna si primavara devreme.

3. Schizofrenia. Este o conditie foarte complexa. Schizofrenia incepe, in mod normal, intre varstele de 15 si 25 de ani. Individul are ganduri care par fragmentate; de asemenea, ii este greu sa proceseze informatii. Schizofrenia are ca simptome: iluzii, tulburari de gandire si halucinatii, retragere, lipsa de motivatie.

Nu este posibil sa se spuna cu siguranta daca cineva dezvolta o problema de sanatate mintala; cu toate acestea, sunt cateva indicii care atrag atentia: folosirea mai multor medicamente decat este normal poate fi un semn timpuriu al unei probleme de sanatate mintala; izolarea, retragerea de la activitati placute in mod normal; a dormi sau a manca prea mult sau prea putin; persoana se simte ca si cum nimic nu conteaza; consum energetic scazut; abuz de alcool, tutun; confuzie; afisarea unor emotii neobisnuite; persoana nu este capabila sa indeplineasca sarcini standard, cum ar fi sa ajunga la serviciu sau sa gateasca; ganduri sau amintiri persistente care reapar in mod regulat; gandul de a-si face rau sau de a a-i rani pe altii; halucinatii vizuale/auditive; delir.

Adauga un comentariu