News Flash:

Cine va plati CAS

27 Ianuarie 2010
1046 Vizualizari | 0 Comentarii
Persoanele cu un venit anual de cel putin patru salarii medii brute, intre care si cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii. Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a supus, ieri, dezbaterii publice proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Proiectul de lege prevede ca vor fi asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, si care se afla in una dintre situatiile urmatoare: asociat unic, asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora, persoane care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, dar si cele care realizeaza venituri din activitati profesionale.
Persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care au cel putin 18 ani, sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare, care trebuie depusa in termen de 30 zile de la data incadrarii. "Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si care, anual, se regularizeaza pe baza declaratiei privind veniturile realizate, depusa la organele fiscale, daca diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10 la suta", potrivit proiectului de lege.
Articolul 36 din proiectul de lege prevede ca pentru persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, care nu poate fi mai mica decat valoarea coeficientului de ierarhizare 1 din Legea salarizarii unice.
De asemenea, in proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice sunt cuprinse si cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii, ordinii publice si a sigurantei nationale care beneficiaza de ajutoare lunare, ce se asigura din bugetul de stat. Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala si avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public. Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va deveni Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP)
Proiectul de lege mai prevede ca, de la data intrarii in vigoare a legii, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale va deveni Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), in subordinea careia vor functiona casele judetene de pensii, in fiecare municipiu-resedinta de judet, dar si case locale de pensii, care vor putea fi infiintate in functie de numarul si structura asiguratilor. Casele locale de pensii vor functiona sub conducerea si controlul Casei judetene de pensii, respectiv a Casei de pensii a municipiului Bucuresti. Potrivit proiectului, in termen de sase luni de la publicarea legii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, CNPP si casele de pensii sectoriale vor fi obligate sa coreleze bazele proprii de date pentru realizarea unei evidente corecte si unitare a drepturilor si obligatiilor participantilor la sistemul public de pensii, precum si la sistemul fondurilor de pensii administrate privat.
Anual, dupa depunerea situatiilor financiare, respectiv a declaratiilor fiscale, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice transmit caselor teritoriale de pensii situatia persoanelor care au exclusiv contracte de drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare. Cotele de contributii de asigurari sociale, stabilite prin noua lege a pensiilor, sunt diferentiate in functie de conditiile de munca normale, deosebite, speciale si alte conditii de munca. Astfel, cotele de contributii de asigurari sociale sunt stabilite la 31,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% de angajatori, 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% de angajatori, 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004, care urmeaza sa se majoreze la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an. Proiectul de lege va fi in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pana in 5 februarie.
Reprezentantii Bancii Mondiale au cerut joi, intr-o intalnire cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, ca proiectul Legii pensiilor sa fie trimis in Parlament in prima saptamana din luna februarie, iar grila unica de salarizare si procedurile de implementare sa fie definitivate in cel mai scurt timp.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1344 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015151 (s)