News Flash:

Critici dure la adresa ministrului Funeriu

30 Octombrie 2010
965 Vizualizari | 0 Comentarii
Motiunea de cenzura depusa de PNL si PSD ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei contine o serie de critici la adresa ministrului Daniel Funeriu, semnatarii solicitând prin acest text continuarea procesului legislativ pentru adoptarea actului normativ de catre Senat. "Ministrul Daniel Petru Funeriu nu a reusit sa se remarce decât prin atitudinea aroganta si desconsiderarea tuturor actorilor implicati în sistemul de învatamânt, prin lipsa de dialog cu partenerii sociali si, în fond, prin lipsa totala de atasament fata de sistemul pe care ar trebui sa-l coordoneze. Stim ca nu are experienta. stim ca nu a condus niciodata nimic înainte ca PD-L sa-l aseze la biroul de la care, cândva, Spiru Haret si Nicolae Iorga au condus cu onoare scoala româneasca. Stim ca a învatat foarte repede cum sa se aseze în fruntea unui grup de interese. Stim ca a învatat sa slujeasca Mai Marii PD-L cu aceeasi viteza cu care a calculat miscarea pumnului Presedintelui", se arata în textul motiunii.

Motiunea de cenzura, intitulata "Legea Educatiei Nationale, o lege anti-educatie si anti-româneasca!" contine, de asemenea, si critici vehemente privind proiectul de lege asupra caruia Guvernul si-a angajat raspunderea, critici care privesc, pe de o parte, procedura angajarii raspunderii, iar pe de alta parte, fondul Legii. Semnatarii motiunii sustin ca Guvernul Boc atenteaza la siguranta nationala prin îngradirea sau chiar suprimarea unor principii clasice ale sistemului de educatie, prin lipsa de viziune strategica sau prin impunerea unor formule de organizare a sistemului de educatie care nu au nimic de-a face cu interesul public si principiul responsabilitatii publice, ci mai mult cu interesele de grup.

În textul motiunii se arata ca proiectul Legii Educatiei nationale, pe care actualul Guvern îsi asuma raspunderea, poate fi usor caracterizat prin "neprofesionalism, anacronism si diletantism", fiind un proiect "daunator României". "Proiectul nu schimba starea învatamântului din România, ci coleaza, din documentele diferitelor universitati si institutii, idei disparate care par noi, dar nu sunt organizate într-o abordare coerenta. Nimic nu este nou în detalii, singurele aspecte noi fiind diletantismul abordarii", se apreciaza de catre semnatarii motiunii, care considera ca proiectul are scopul de a politiza învatamântul si aduce cea mai centralista organizare a învatamântului din istoria recenta a României.

"Întrucât Titu Maiorescu, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Florian Stefanescu Goanga, Ion Lupas, Emil Hatieganu, Petru Andrei si multi altii au activat în partide, ar fi trebuit sa fie dati afara din rectorate si din alte functii, daca am lua în considerare aberantele articole din actualul proiect, de genul celui care prevede ca nu pot fi responsabili de universitati persoane care activeaza pentru înnoirea tarilor lor prin partide, singurele structuri eficiente în democratie. În nici o tara, afara de România, nu se adopta asemenea articole de lege, profund retrograde", apreciaza semnatarii motiunii de cenzura.

Totodata, în motiunea de cenzura se precizeaza ca angajarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei nationale este nelegala, neconstitutionala si nedemocratica, acest procedeu de angajare fiind considerat o maniera grosolana de stopare a procesului legislativ de catre Guvern, prin întreruperea dezbaterii textului de lege în Senat. Motiunea de cenzura contine, totodata, si critici pe fond în ceea ce priveste proiectul de lege, semnatarii acesteia considerând ca, daca aceasta Lege ar fi adoptata, atunci elevii români ar fi condamnati la abandon scolar. Semnatarii motiunii mai arata ca Legea Educatiei nationale atenteaza la fiinta statului român, prin introducerea unor prevederi referitoare la studierea limbii române pe tot parcursul învatamântului preuniversitar, dupa programe si manuale elaborate special si, totodata, anuleaza examenul de titularizare si arunca profesorii la dispozitia directorilor scolilor. "Scoala este supusa total vointei politicului local. (…) Autonomia universitara a fost desfiintata si s-a legiferat calea politizarii universitatilor. (…) Legea asumata de Guvern vine sa legalizeze în spatiul universitar practicile electorale de tip PD-L, facilitându-se accesul candidatilor portocalii la functii si titluri academice, prin fraudarea alegerilor si cumpararea voturilor. (…) Acest mecanism constituie o pârghie prin care universitatea - ultima reduta - care nu a fost ocupata de «ciuma» portocalie, ajunge sa fie îngenuncheata", se mai arata în textul motiunii de cenzura.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

daniel funeriu senat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3783 (s) | 24 queries | Mysql time :0.264954 (s)