Boli si tratamente

Cum putem preveni si trata melanomul

Publicat: 24 ian. 2011

Melanomul poate sa apara spontan, ca o pata pigmentara cutanata – de exemplu o alunita sau poate creste in interiorul sau langa o pata pigmentara deja existenta. La barbati apare mai frecvent pe spate, trunchi, cap si gat, iar la femei 0pe picioare sau trunchi.

5 semne dupa care poti recunoaste melanomul  

Teste pentru diagnostic
Medicul dermatolog constata daca este vorba de melanom tinand cont de criterii precum: asimetria – cand o parte a alunitei nu seamana cu restul, marginile – riscul creste daca acestea sunt neregulate, culoarea – daca pigmentarea este variata si neunifoma, avand nuante maro, negru, roz sau chiar rosu sau albastru, poate fi vorba de un melanom, diametrul – melanoamele sunt in general mai mari de sase milimetri in diametru in momentul diagnosticului si evolutie – schimbarea caracteristicilor alunitei.

Alte semne care trebuie sa ne alerteze sunt aparitia leziunilor cutanate sau cresterea in dimensiuni a unei leziuni existente, inrosirea sau inflamarea unei alunite, modificarea formei, a texturii si a culorii unei alunite sau existenta unei leziuni care nu se vindeca.

Pentru a depista prezenta melanocitelor, medicul va realiza o  biopisie excizionala. Portiunea suspecta va fi indepartata impreuna cu o margine de testut normal pentru a putea masura cat de mult a fost invadat tegumentul. Pentru melanoamele cu grosime mare, se face biopsia ganglionului santinela pentru a determina daca leziunea a invadat ganglionii limfatici invecinati. In cazul in care melanomul a metastazat in ganglionii limfatici sunt indicate urmatoarele teste:

  • Teste de sange – markerii hepatici si lactat deshidrogeneze (LDH);
  • Examen ecografic, CT abdominal;
  • Radiografie pulmonara si CT pulmonar;
  • Rezonanta magnetica nucleara (RMN) la nivelul tesutului cerebral.

Tratamentul melanomului

Depinde de stadiul de evolutie al bolii.

1. Interventia chirurgicala.

Indepartarea tumorii si a ganglionilor (daca este cazul) pe cale chirurgicala reprezinta tratamentul standard pentru toate stadiile de melanom. Daca tumora este diagnosticata intr-un stadiu precoce, inainte de a invada straturile mai profunde ale pielii sau de a se raspandi, doar tratamentul chirurgical poate fi curativ.

2. Chimioterapia.

Tratamentul melanomului prin chimioterapie este folosit pentru a stopa cresterea celulelor tumorale care au metastazat. Chimioterapia se poate administra fie pe cale orala, fie prin perfuzie, dar poate fi utilizata si ca tratament paliativ pentru a ameliora simptomele in stadiile avansate ale bolii.

3. Radioterapia.

Poate fi luata in calcul in cazul tumorilor inoperabile sau ca tratament paliativ pentru a ameliora simptomele melanomului metastazat care s-a raspandit la creier sau oase.

4. Imunoterapie.

Tratamentul melanomului prin imunoterapie presupune utilizarea propriului sistem imunitar al pacientulului pentru combaterea cancerului de piele. Agentii imunoterapeutici, precum interferonul alfa 2b, pot creste sau reface apararea corpului impotriva cancerului.

5. Vaccinuri si terapia genica. 
Terapia melanomului cu vaccinuri din celulele tumorale ale pacientului sau cu ajutorul biochimioterapiei si terapiei genice, toate acestea sunt inca in faza de studiu.

Prevenirea melanomului
Cel mai bun mod de prevenire este evitarea expunerii prelungite la soare si la alte surse de radiatii ultraviolete. Nu iesiti din casa fara sa aplicati pe piele o crema protectoare (eficienta creste proportional cu factorul de protectie). Mai mult, daca stati la soare, reinoiti stratul de protectie la fiecare doua ore. Protejati-va cu ochelari de soare, palarii si evitati dispozitivele de bronzat, dar si expunerea la soare intre orele 10-16.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit