Local

In judetul Iasi, rata somajului continua sa fie ridicata

Publicat: 02 iul. 1999

Rata somajului in Iasi este in crestere, arata situatiile prezentate de Oficiul Fortelor de Munca si Someri. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, numarul celor disponibilizati este in continua crestere, in ciuda eforturilor care se fac pentru recalificarea si reincadrarea celor care au ramas fara un loc de munca. In prezent, se afla in desfasurare trei programe finantate de Banca Mondiala prin credite rambursabile, privind servicii de ocupare si de mutare a personalului disponibilizat, servicii de asistenta pentru infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii si de consultanta in afaceri, precum si servicii de calificare si recalificare. In cadrul acestui ultim program, cursantii beneficiaza de servicii de pregatire in diverse meserii, cursuri ajutatoare, primind informatii generale despre economia de piata. Acest din urma proiect are rata de plasare cea mai ridicata, intre 50 si 90% dintre cei care apeleaza la aceste servicii fiind reincadrati.
Pe 25 iunie 1999, situatia somerilor in evidenta si plata, la nivelul judetului Iasi, se prezenta astfel: numarul somerilor in evidenta care beneficiaza de ajutorul de somaj se ridica la 10.490. Ponderea cea mai mare o prezinta muncitorii, aproape 8.500, in vreme ce numarul absolventilor unei institutii de invatamind superior este mai scazut: aproximativ 300.
Beneficiaza de ajutor de integrare profesionala un numar de 5.361 de persoane, din care mai mult de jumatate se prezinta cu studii medii, numarul absolventilor de intitutii de invatamint superior fiind de 214.
In cadrul celei de a treia categorii, de plata a alocatiei de sprijin, numarul celor fara un loc de munca este de 14.410, din care 11.614 sunt muncitori, 2738 cu studii medii si 58 de absolventi ai unei institutii de invatamint superior.
In evidenta pentru locuri de munca a Oficiului Fortelor de Munca-Somaj Iasi se afla 12.307 persoane fara a beneficia de drepturi banesti, conform Legii nr.1/1991, republicata, din care 10.638 sunt muncitori, iar 1.570 muncitori necalificati. In judetul Iasi, rata somajului este una din cele mai ridicate din tara, fiind de 12,8%.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu