Plante medicinale

Indicatiile terapeutice ale untisorului

Publicat: 30 mart. 2012
7

Untisorul, grausorul sau salatica (Ranunculus ficaria) este o specie vegetala spontana care isi arata florile galbene primavara devreme. Planta este utilizata in alimentatie, in dietetica si in fitoterapia traditionala si culta.

Din martie pana in mai, se recolteaza intreaga planta, cu radacini tuberi, tulpini frunze si flori. Planta intreaga se extrage din pamant cu cazmaua. Se poate colecta numai partea aeriana a plantei inflorite, care este, insa mai saraca in principii active.

Atentie! Untisorul inflorit, cu sau fara radacini, este toxic, utilizandu-se doar in terapiile externe. Intern se administreaza strict doar planta recoltata inainte de inflorire.

Frunzele tinere de untisor care apar inaintea florilor, se administreaza crude sau se gatesc. Ele pot fi si uscate, rezultand o materie prima pentru prepararea unor ceaiuri. Toate partile colectate trebuiesc separate de impuritati si inainte de folosire se spala bine intr-un jet de apa rece.

Frunzele de untisor in alimentatie
Frunzele tinere si fragede, care apar inaintea florilor, se administreaza crude in cura de primavara, sub forma unor salate sau se gatesc ca spanacul. Supele si ciorbele care contin frunze de untisor sunt considerate a fi superioare celor de macris, urzica sau spanac, intrand in randul delicateselor in Anglia.

In arta culinara, frunzele proaspete de grausor se folosesc pe post de garnituri, sub forma de salata, mai ales la friptura de miel.

Frunzele tinere si proaspete de untisor sunt antiscorbutice, antiastenice si depurative. In stare frageda, frunzele combat astenia de primavara si ajuta la detoxifierea sangelui. De asemenea, curele cu frunze de untisor, amelioreaza circulatia venoasa, fiind folositoare in dietele adjuvante tratamentului varicelor, hemoroizilor si a bolilor de piele.

Precautii
Pragul maxim zilnic de consum recomandat pentru frunzele de salatica este de 100 g pentru adulti si 50 g pentru copii. Este bine ca cei care apeleaza pentru prima data la frunzele de Ranunculus ficaria sa-si injumatateasca consumul. Daca se fac cure de primavara cu cocteiluri de salate de plante spontane sau cu salate mixte (din verdeturisalbatice amestecate cu cele cultivate) sunt suficiente cateva frunze de untisor. Repetam faptul ca frunzele de untisor colectate in timpul infloritului sau mai tarziu, sunt toxice si amare.

Preparate fitoterapeutice pe baza de untisor

Din frunzele, din partea aeriana sau din radacinile de untisor, toate recoltate doar inaintea infloritului si apoi supuse uscarii, rezulta o materie prima utilizabila prepararii ceaiurior oficinale. Se foloseste sub forma de infuzie (o lingurita la 200 ml apa)  in tratamentul varicelor, hemoroizilor si a bolilor de piele.

Preparatele fitoterapeutice de uz extern pe baza de untisor se realizeaza din partea aeriana sau mai bine din intreaga planta, care se recolteaza in timpul infloritului. Are valoare doar materia prima proaspata (prin uscare, cele mai valoroase principii  din grausor se pierd). Pentru valorificarea pe termen mai lung a untisorului, din planta proaspata se poate realiza o tinctura, si mai departe, pe baza tincturii, se poate obtine un unguent. Astfel, cele 3 forme oficinale de uz extern sunt:
 – planta proaspata zdrobita,
 – tinctura de untisor,
 – unguentul de untisor.

Cum se prepara tincture si unguentul de untisor
Tinctura de untisor se prepara din planta proaspata, care se macereaza  in alcool de cereale de 70%. In limita volumului recipientului de extractie (de obicei un borcan cu capac insurubabil), se aglomereaza cat mai multa materie prima vegetala proaspata, dupa care se toarna alcoolul, astfel incat lichidul sa acopere in intregime materialul vegetal. Timpul de macerare este de 2 saptamani, timp in care extractul se agita din cand in cand..

Unguentul se obtine prin fierberea pe baia de apa (recipientul mai mare – baia, continand apa, iar cel mic – de pe baie, ulei), la foc mic a 100g ulei rafinat de floarea soarelui (uleiurile nerafinate nu se folosesc incalzite nici in uz extern si nici intern) la care se adauga 30 ml. tinctura de salatica. Procesul de extractie se termina atunci cand tot alcoolul s-a evaporat (cand solutia nu mai scoate bulbuci). Dupa evaporarea alcoolului, compozitiei i se adauga 10 g ceara de albine si 10 g. lanolina, amestecandu-se in permanenta pana la lichefierea totala si omogena a amestecului. Se mai lasa cateva minute pe foc, dupa care se toarna in borcanele de sticla prevazute cu capac.

Preparatele de uz extern realizate din untisor prezinta efecte antiinflamatorii, antihemoroidale, astringente si acaricide. Ele se aplica in zonele afectate de: eczeme, flebita, varice, hemoroizi, muscaturi de painjeni, raie, capuse infipte in piele.

In cele mai multe cazuri, este recomandata folosirea in tandem a tincturii si a unguentului de untisor (locurile afectate se tamponeaza cu tinctura, dupa care se aplica, intr-o pelicula, unguentul).

Adauga un comentariu