Boli si tratamente

Maselele de minte – pericol pentru sanatatea orala

Publicat: 09 ian. 2017
7

Maselele de minte reprezinta ultimul set de dinti, care apare, de obicei, între 17 şi 25 de ani, si care, daca cresc partial sunt contaminate cu bacterii prin care apar infectii, inflamatii sau carii dentare.

„Anatomia este la originea celor mai multe probleme care apar în cazul maselelor de minte (ori dintii sunt prea mici ori prea mari pentru structura maxilarului). Al treilea molar apare la sfarşitul anilor adolescentei sau mai tarziu, în momentul în care maxilarul este suficient de mare pentru a încadra un alt set de molari, fara a aglomera şi a crea probleme în alinierea danturii. (…)

Cand si de ce trebuie extrase maselele de minte

Din cauza lipsei de spatiu, molarii de minte pot creşte într-o parte sau prinşi în gingiile şi osul maxilar. Molarii de minte partiali sunt cronic contaminati cu bacterii asociate cu infectii, inflamatii, carii dentare şi afectiuni gingivale. Pentru ca sunt atat de departe în gura, este greu sa se pastreze curati şi sa se elimine bacteriile de pe aceştia în totalitate. Molarii de minte, de asemenea, se pot infecta şi pot perturba pozitia celorlalti molari”, a explicat în acelasi comunicat de presa, dr. Andra Custura, medic stomatolog.

De aceea, atunci cand maselele de minte pot produce pagube majore pentru restul gurii sanatoase apar si numeroase controverse în ceea ce priveşte scoaterea sau pastrarea lor. Specialistul recomanda ca gestionarea maselelor de minte sa fie o decizie luata de medicul dentist sau chirurgul dentar, iar daca pacientul are întrebari sau anumite temeri în aceasta privinta, acesta sa discute cu medicul toate riscurile pe care le prezinta în cazul în care acesta refuza recomandarea sa.

Conform precizarilor stomatologului, nu întotdeauna este nevoie ca maselele de minte sa fie eliminate – daca sunt functionale si apar în totalitate.

Reactia incredibila a unei femei cand ii este scoasa o masea – VIDEO

În situatia în care pacientul prezinta molari de minte cu predispozitie de a avea probleme, atunci acesta va trebui sa fie atent cu privire la igiena orala, iar în cazul în care maselele de minte prezinta semne de degradare sau de infectie, acestea sa fie înlaturate.

„Molarii de minte care provoaca anumite probleme la nivelul gurii trebuie sa fie monitorizati foarte atent cu examene dentare regulate, radiografii, curatari şi tratamente parodontale permanente. Daca problemele persista, atunci va fi nevoie în cele din urma de scoaterea lor. Este foarte important ca molarii de minte sa fie examinati înca din adolescenta.

Dentiştii şi chirurgii dentari sunt în masura sa determine daca dintii vor fi functionali sau ar putea cauza probleme pe parcurs. În cazul în care sunt suspectate probleme este întelept pentru a elimina molarul sau molarii de minte înainte sa duca la simptome sau daune care sunt iremediabile. Interventia chirurgicala este, de obicei, mai putin complicata la tineri pentru ca radacinile nu sunt complet formate sau fixate în os şi, în general, vindecarea este mai uşoara”, a adaugat dr. Andra Custura.

Atunci cand se decide efectuarea unei interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa stie ca exista riscuri asociate cu anestezia sau infectarea, dar şi sa apara leziuni ale nervilor, însa acestea reprezinta probleme temporare. Stomatologul a precizat ca imediat dupa interventie pot aparea dureri şi umflaturi pentru care chirurgul va prescrie un tratament adecvat fiecarui pacient în parte în functie de nevoile sale.

sursa:sanatateatv.ro

Adauga un comentariu