Secretele istoriei

Mircea Cancicov, ministru de finante al Romaniei

Publicat: 15 ian. 2015

Mircea Cancicov absolvit Liceul „Principele Ferdinand”, ca sef de promotie, dupa care a urmat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1905. Devenind avocat – magistrat, a profesat in cadrul Baroului Bacau, unde a fost si presedinte al Baroului de Avocati. Ca avocat, prin anii’ 30 l-a aparat si pe regele Ahmet Zogu al Albaniei intr-un litigiu cu Statul roman, pentru o mostenire a sotiei acestuia, care descindea dintr-o familie de boieri moldoveni.

In memoriile sale, referindu-se la Mircea Cancicov, Aurel Popa noteaza urmatoarele:

Vezi si Marele politician roman Ion I. Campineanu

A urmat apoi Facultatea de drept la Sorbona, unde a fost tot sef de promotie. A fost coleg la Sorbona cu presedintele Frantei, al carui nume nu-l mai tin minte si care a urmat dupa prima descaunare a generalului Charles de Gaulle. Acest presedinte i-a trimis lui Cancicov, prin ambasada Frantei la Bucuresti, cate un pachet lunar in greutate de 20 kg cu alimente, pana la data de 14 mai 1948, cand s-a produs interdictia totala de corespondenta.

Vezi si Victor Antonescu, ministrul de externe din guvernul Gheorghe Tatarascu

In 1926 s-a casatorit cu Georgeta Jurgea din Poieni, comuna Parincea cunoscuta ca scriitoare sub numele de Georgeta Mircea Cancicov. Sotia lui Canciov, Georgeta, care era o femeie placuta si inteligenta, a patruns in anturajul feminin al lui Ion Antonescu. Doamna Antonescu, doamnele Veturia Goga si Veturia Manuila au adoptat-o in cenaclul lor. Astfel, doamna Canciov era nelipsita din casa lui Antonescu, mai ales de la vila lui de la Predeal, unde-si petrecea Conducatorul sfarsitul de saptamana.

In baza trecerii pe care o avea pe langa maresalul Antonescu, la cererea Comunitatii evreilor din Bacau, a facut numeroase interventii in favoarea acestora. Una din ele a dus la anularea ordinului dat de Pichi Vasiliu, subsecretar de stat la Ministerul de Interne, de a se face ghetouri in Moldova. Alta data a obtinut anularea ordinului de a se face echipe de cate 500 femei evreice care sa lucreze in spatele frontului, la transee. In dimineata zilei de 23 august a reusit sa obtina aprobarea ca un detasament de 600 de evrei, ce urmau sa fie evacuati, sa ramana pe loc.loading...

Adauga un comentariu