Stiri si curiozitati

Mitul lui Galileo Galilei

Publicat: 26 sept. 2013
3
Aproximativ acum o suta de ani, doi bigoti anti-religiosi, pe numele lor John William Draper si Andrew Dickson White, au scris cateva carti in care promovau ideea unui conflict ireconciliabil intre stiinta si Dumnezeu. Cartile erau pline de dovezi care astazi nu mai stau in picioare absolut deloc. Dar miturile produse de Draper si Dickson continua sa fie reciclate. Exista multi care se considera chiar oameni educati dar care nu isi dau seama de inselatoria careia ii cad victime. De aceea, in acest articol, doresc sa dezleg cateva dintre aceste mituri, cu un accent special pe cazul Galileo Galilei [1], din moment ce acesta este in mod repetat prezentat ca victima a persecutiei religioase si martir al cauzei stiintei, potrivit revistei Lumea Catholica.
Eroarea cu pamantul plat: Conform discursului ateist, crestinii din Evul Mediu credeau ca pamantul este plat, pana cand niste stralucitori oameni de stiinta din era moderna au revelat ca acesta e de fapt rotund. Realitatea sta altfel: oamenii educati din Evul Mediu stiau deja ca pamantul este rotund. De fapt grecii antici, din secolul V iC, stiau ca pamantul este rotund. Nu aveau nevoie de oamenii de stiinta din era moderna pentru a le spune acest fapt evident. Puteau sa vada aceasta in orice corabie pe care o vedeau la orizont, catargul si partea de jos a corabiei disparand la timp diferiti. Mai mult, in timpul eclipselor vedeau umbra pamantului pe luna. Evident era rotunda!
Mai bine din maimuta: Citim in literatura ateista despre marea dezbatere dintre aparatorul lui Darwin, Thomas Henry Huxley, si sarmanul Episcop Wilberforce. Ni se spune ca Wilberforce l-a intrebat pe Huxley daca se trage dintr-o maimuta pe linia tatalui sau a mamei lui, acesta raspunzandu-i ca prefera sa se traga dintr-o maimuta decat dintr-un Episcop ignorant care isi minte credinciosii vizavi de descoperirile stiintei. Un denunt dramatic, fara indoiala, dar problema este daca a existat vreodata sau nu. In inregistrarile societatii de stiinta care a gazduit dezbaterea nu apare o astfel de disputa, iar prietenul lui Darwin, Joseph Hooker, care l-a informat pe acesta despre dezbatere, spune ca Huxley Huxley nu a replicat la argumentele lui Wilberforce.
Darwin impotriva crestinilor: Un mit foarte raspandit ne spune ca la publicarea cartii Originea speciilor a lui Darwin, oamenii de stiinta s-au aliniat de-o parte, iar crestinii de cealalta. In realitate, existau argumente stiintifice bune si impotriva lui Darwin si in favoarea lui. Naturalistul britanic Richard Owen, zoologul Louis Agassiz de la Harvard, dar si renumitul fizician Lord Kelvin, au avut cu totii rezerve serioase fata de teoria lui Darwin. Nici pozitia crestina nu a fost unitara. Istoricul Gertrude Himmelfarb noteaza ca in timp ce unii crestini au gasit evolutionismul ca fiind potrivnic Bibliei, multi crestini s-au alaturat taberei lui Darwin. Un exemplu clasic il ofera influenta publicatie catolica Dublin Review, care in acel moment a laudat cu cuvinte mari cartea lui Darwin, notand doar unele obiectii minore.
Experimentul pe care Galileo nu l-a facut: Citim prin carti si manuale despre cum Galileo a mers la turnul din Pisa si a dat drumul de sus la corpuri usoare si grele. A descoperim ca ele ating pamantul in acelasi timp, daramand astfel o teorie existenta de secole. De fapt Galileo nu a facut astfel de experimente; unul dintre studentii lui a facut. Studentul a descoperit ceea ce puteti cu totii descoperi facand experimente similare: corpurile mai grele ating solul primele! Asa dupa cum spunea istoricul stiintei Thomas Kuhn, doar in absenta rezistentei aerului toate corpurile lovesc pamantul in acelasi timp.
Galileo a fost primul care a dovedit heliocentrismul [2]: De fapt, Copernic a fost cel care a propus teoria heliocentrica, ce sustinea ca nu pamantul ci soarele se afla in centru, primul invartindu-se in jurul celui de-al doilea. El a facut aceasta cu mai mult de un secol inainte de Galileo. Dar Copernic nu a avut dovezi clare si a admis ca exista obstacole serioase care ii ameninta teoria. De exemplu, se intrebau atunci oamenii, daca pamantul se misca rapid, de ce aruncand un obiect in sus, in aer, el nu cade la o distanta considerabila fata de punctul de lansare? Galileo a aparat heliocentrismul, dar unul dintre cele mai importante argumente ale lui a fost eronat. El sustinea ca miscarea pamantului este cea care agita oceanele, fiind deci responsabila de valuri. In realitate valurile au mai mult de-a face cu forta gravitationala a lunii decat cu rotatia pamantului.
Biserica s-a opus constant stiintei si descoperirilor ei: In realitate Biserica a fost principalul sponsor al stiintei multe secole, si Galileo insusi a fost finantat de Biserica. Cei mai importanti astronomi erau preotii iezuiti. Desi deschisi fata de teoria lui Galileo, ei i-au spus ca dovezile nu sunt concludente. Aceasta era si viziunea celui mai mare astronom al acelui moment, Tyco Brahe. Viziunea Bisericii despre heliocentrism nu era deci una dogmatica, ci pur si simplu aliniata stiintei vremurilor. Cand Cardinalul Bellarmine s-a intalnit cu Galileo, i-a spus: “In timp ce experienta ne arata cu claritate ca pamantul sta pe loc, daca ar fi dovezi reale ca soarele este in centrul universului […] si ca nu soarele se invarte in jurul pamantului ci pamantul in jurul soarelui, atunci ar trebui sa incepem cu mare atentie sa explicam pasajele din Scriptura care par sa invete contrariul, si mai degraba sa admitem ca nu le-am inteles bine decat sa declaram o opinie ca falsa cand este dovedita ca adevarata. Dar asa ceva nu se face in graba, iar in ceea ce ma priveste pe mine, eu nu voi crede un asemenea lucru pana cand nu mi se vor arata niste dovezi.” Galileo nu avea aceste dovezi.
Galileo a fost victima a torturilor si abuzurilor: Acesta este probabil unui dintre laitmotivele cele mai des intalnite, fiind in intregime neadevarat. Galileo a fost tratat de Biserica asemenea unei celebritati. Cand a fost chestionat de inchizitie, el era gazduit in marea vila a familiei Medici din Roma. Participa la receptiile organizate de Papa si de Cardinalii mai importanti. Chiar si dupa ce a fost gasit vinovat, a fost mai intai gazduit intr-un magnific palat episcopal, iar apoi pus la “arest la domiciliu”, permitandu-i-se insa sa isi viziteze fiicele intr-o manastire din apropiere si sa continue sa publice lucrari stiintifice.
Biserica a gresit condamnandu-l pe Galileo de erezie: De fapt Galileo nu a fost niciodata acuzat sau condamnat de erezie. El a fost acuzat de sustinerea heliocentrismului in contradictie cu angajamentul pe care si l-a luat de a nu face asa ceva. Acesta a fost motivul pentru care Galileo a fost gasit vinovat. El l-a asigurat pe Cardinalul Bellarmine ca, data fiind sensibilitatea subiectului, nu va mai promova in mod public heliocentrismul. Azi totusi, cand a fost ales un nou Papa, Galileo s-a decis sa treaca peste propriul sau cuvant. Intrebat despre aceasta in tribunal, el a sustinut ca Dialogul despre cele doua sisteme ale lumii nu ar sustine heliocentrismul. O minciuna copilareasca, dupa cum se poate convinge oricine citeste cartea lui Galileo. Chiar si prietenii lui Galileo, si erau multi atunci, s-au gasit in imposibilitatea de a-l apara.
Ce concluzii tragem din toate acestea? Galileo avea dreptate vizavi de heliocentrism, dar stim aceasta doar retrospectiv, deoarece dovezile au aparut abia dupa moartea lui. Biserica nu ar fi trebuit sa il judece, dar si nesocotinta lui Galileo a jucat un rol in soarta sa. Chiar si asa, ceea ce i s-a intamplat nu a fost atat de groaznic cum cred unii. Istoricul Gary Ferngren sustine in acest sens ca “imaginea traditionala a lui Galileo ca martir al libertatii intelectuale si victima a opozitiei Bisericii fata de stiinta s-a demonstrat a nu fi altceva decat o caricatura”. Amintiti-va de aceasta data viitoare cand auziti un ateu cu pretentii de intelectual vorbindu-va despre “razboiul dintre religie si stiinta”. 
Note:
[1] Papa Ioan Paul al II-lea a dorit inchiderea oficiala a cazului Galileo Galilei prin cererea de iertare pe care a facut-o in 31 octombrie 1992, admitand greselile facute de Biserica. Tot defunctul Pontif a infiintat o comisie, formata din cunoscuti oameni de stiinta italieni, condusi de Cardinalul Paul Poupard. Comisia a cercetat documentele existente, cernand mitul de adevar. Toate documentele produse de comisie au fost publicate recent (2009) in volumul de 300 de pagini “Galileo si Vaticanul”, aparut in limbile italiana si spaniola. Mons. Melchor Sanchez de Toca, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Cultura, care s-a ingrijit de aparitia volumului, a explicat ca acesta are ca prim obiectiv “vindecarea unei rani deschise”, constatand ca la 17 ani de la cererea de iertare miturile isi pastreaza din pacate actualitatea.
[2] In astronomie, heliocentrismul este teoria ca Soarele este centrul sistemului solar. Cuvantul provine din limba greaca (I®I»I¹I¿Ï‚ Helios = soare si IºII½Ï„ρI¿I½ kentron = centru). In istorie, heliocentrismul s-a opus geocentrismului, teorie ce punea Pamantul in centrul universului. Distinctia intre Sistemul Solar si Univers nu a devenit clara decat in perioada moderna, dar este importanta in ce priveste controversa intre cosmologie si religie). Grecul Aristarh din Samos, in secolul al III-lea iC, a fost primul care a sugerat ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui care sta fix. Abia 1800 de ani mai tarziu insa, in secolul al XVI-lea, preotul, matematicianul si astronomul Nicolaus Copernic a prezentat un model matematic complet al unui sistem heliocentric, mai tarziu extins si perfectionat de Johannes Kepler. (Wikipedia in limba romana)
Adauga un comentariu