National

O VESTE PROASTA pentru TOTI SOFERII! Au anuntat asta despre BENZINA SARACULUI

Publicat: 23 iul. 2016
1

Gazul Petrolier Lichefiat (GPL), denumit si „benzina saracului” este o alternativa mai ieftina pentru automobilisti, sau pentru unii dintre ei, cei care au masini cu motoare pe benzina. Pretul unui litru de GPL este de peste doua ori mai mic decat al unui litru de benzina. Ca si in cazul carburantilor clasici, preturile din Romania sunt mai mari decat cele ale unora dintre statele din zona noastra.

Pretul mediu al unui litru de GPL este acum in Romania de 0,442 lei pe litru. Raportat la statele membre ale Uniunii Europene, Romania este o tara aflata in zona de preturi mici, dar nu cele mai mici.

Majoritatea statelor din zona noastra au preturi mai mici la GPL. Spre exemplu, in Bulgaria, tara unde si carburantii clasici sunt mai ieftini, pretul este de 0,429 euro pe litru, iar in Polonia un litru de GPL costa si mai putin, 0,345 euro pe litru. De altfel, Polonia, tara cu resurse de petrol aproape inexistente, dar cu cateva companii petroliere foarte mari si cu prezenta regionala (PKN Orlen) are cele mai mici preturi la GPL din toata Uniunea Europeana, pe langa faptul ca are printre cele mai mici pretutri la carburantii clasici, potrivit economica.net.

Si in Cehia pretul este mai mic decat in Romania: 0,389 euro pe litrul, iar Ungaria este singura tara vecina cu Romania unde „benzina saracului” costa mai mult.0,562 euro pe litru, fata de 0,442 euro pe litru, pretul de la noi.
Chiar daca o comparatie cu statele ne-membre ale Uniunii Europene dar aflate in Europa este mai putin relevanta, date fiind conditiile de taxare, va spunem ca cel mai ieftin GPL din Europa este in Belarus: 0,272 euro pe litru, si in Ucraina: 0,307 euro pe litru.

Potrivit statisticilor, in Romania se vand intre 450.000 si 500.000 de tone de GPL auto anual. Consumul total de carburanti este de 5,8 milioane de tone anual.

Adauga un comentariu