Secretele istoriei

Omul zilei – Alexandru Hurmuzaki

Publicat: 16 aug. 2013
3
La 16 august 1823 s-a nascut Alexandru Hurmuzaki (la Cernauca, Cernauti), publicist si om politic roman originar din Basarabia, membru fondator al Societatii Academice Romane si unul dintre fruntasii miscarii nationale din Bucovina. mpresionante sunt articolele lui Alexandru Hurmuzachi despre invatamant, ele fiind publicate in Foaia Societatii.
Familia Hurmuzachi a luat parte la renasterea nationala a Romaniei in Bucovina si nu numai. 
Tatal fratilor Hurmuzachi a fost Doxaki Hurmuzaki (d. aprilie 1857), care a recumparat domeniul Cernauca dupa ce documentele de proprietate s-au pierdut. Doxaki era fiul medelnicerului Constantin Hurmuzachi si al Ruxandrei (d. 12 august 1818) din Moldova. El a construit un nou conac boieresc cu parc si biserica. Doxaki s-a casatorit cu Ileana (Ilinka, Olena) Murgulet (d. 1858), fiica unui stolnic, cu care a avut 12 copii din care au supravietuit sapte: cei cinci frati si doua surori (Eufrozina si Eliza). La initiativa fratilor Hurmuzachi a luat fiinta ziarul Bucovina, prima gazeta care se tiparea in doua limbi (germana si romana). De asemenea, nu putem uita rolul acestei familii in timpul revolutiei de la 1848. La mosia Cernauca s-au adunat cei mai destoinici barbati pe care i-a avut Moldova (amintim pe Al. I. Cuza, Gh. Sion, V. Alecsandri). Tot aici, in sanul acestei familii a redactat M. Kogalniceanu faimoasa lui petitie. Alexandru Hurmuzaki a murit la 8 martie 1871 Neapole, Italia.
A fost inmormantat in curtea Bisericii „Pogorarea Sfantului Duh” din Dulcesti (judetul Neamt). Pe piatra sa funerara este urmatoarea inscriptie:
„Aice zace in Domnul lênga fratele seu Constantin, Alesandru Hurmuzachi; nescut in Cernauca, Ducatul Bucovinei, in 16. August 1823; deputat la parlamentul Austriei si la dieta têrii; fost presedinte al societatii romane literarie in Bucovina; membru societatii academice din Bucuresci; reposat in Neapoli in 8. Mart 1871. Neuitatului seu frate cu spiritul cel ager si luminat, cu simtemintele-i cele nobile si nalte, iubirea-i cea severa de dreptate, si cu inima-i cea romaneasca purure insufletita pentru patrie si natiune, pune aceasta peatra intru lacrimi de durere Elisa Sturdza, inconjurata de ceilalti frati sdrobiti de machniciune.”




Adauga un comentariu