National

Presedintele Senatulu: Cred ca un proiect de lege privind raspunderea magistratilor ar fi necesar

Publicat: 14 mai 2015
1

Joi, 14 mai, la invitatia Presedintelui Senatului, o delegatie a Consiliului Superior al Magistraturii, condusa de presedintele Consiliului, judecator Marius Badea Tudose, a participat la o intalnire informala cu delegatia Biroului Permanent al Senatului, condusa de Calin Popescu Tariceanu, care a avut loc la sediul Parlamentului Romaniei.

Seful Senatului a postat doua mesaje pe pagina sa de facebook dupa aceasta intalnire, prin care aduce in atentia publica necesitatea unui proiect de lege privind raspunderea magistratilor.

Calin Popescu Tariceanu a adus ca exemplu si situatia jurnalistilor, care nu au un proiect de lege a presei, ceea ce ii afecteaza atat pe termen mediu, cat si pe termen lung.

”Sper ca dezbaterea de azi cu reprezentantii CSM sa contribuie la aplicarea principiului european privind puterile in stat: ”check and balance” si sa fie una fructuoasa, ceea ce ne va incuraja sa ne reintalnim in viitor, ori de cate ori vom considera de comun acord necesar, fie la Palatul Parlamentului, fie la sediul CSM. (…) voi face uz de intreaga mea influenta politica pentru a reda Senatului atributul de forum politic de dezbateri, abandonat in mod gresit de mai multi ani. Cred ca se simte nevoia la Senat ca, pe langa activitatea de legiferare, sa dezbatem in plen diverse teme pe marginea carora sa ne exprimam liber, fara incorsetarea disciplinei de grup. Prima tema pe care o voi propune Biroului Permanent al Senatului spre includerea pe ordinea de zi a plenului, in afara celor care se refera la legiferarea curenta, va fi legata de propunerile si criticile dumneavoastra pe care le vom inregistra azi.

Calin Popescu Tariceanu – mesaj la intalnirea cu CSM, Senatul Romaniei”, este mesajul postat initial de seful Senatului.

”O alta problema este cea a raspunderii magistratilor. Intr-un stat de drept si intr-o lume democratica, toti cei care au responsabilitati in cadrul unei autoritati a statului trebuie sa raspunda intr-un fel sau altul pentru deciziile luate. Pentru a ma face mai bine inteles, voi face o paralela cu ceea ce s-a intamplat in presa. De-a lungul anilor, multi politicieni au cerut breslei ziaristilor sa propuna chiar ei un proiect de lege a presei. Venind de la cei care isi castiga painea din munca de ziarist, acest proiect nu ar fi putut fi suspectat ca ingradeste libertatea de exprimare. Din pacate, proiectul nu s-a realizat, iar aceasta lipsa de reglementare in domeniu i-a afectat pe termen mediu si lung chiar pe ziaristi. Cred ca un proiect de lege privind raspunderea magistratilor, gandit si redactat de CSM impreuna cu asociatiile profesionale, ar fi necesar.

Calin Popescu Tariceanu – mesaj la intalnirea cu CSM, Senatul Romaniei”, a argumentat Tariceanu.

Discutiile dintre CSM si Senat au vizat, potrivit unui comunicat CSM, aspecte legate de identificarea solutiilor de imbunatatire a legislatiei privitoare la functionarea autoritatii judecatoresti si comunicarea directa intre Parlament, ca autoritate publica si Consiliul Superior al Magistraturii, ca o componenta de baza a autoritatii judecatoresti.

De asemenea, au fost abordate teme de actualitate privind suveranitatea Parlamentului si independenta justitiei si au fost propuse modalitati de eficientizare a comunicarii inter-institutionale directe, convenindu-se asupra unor intalniri periodice la nivel de aparat tehnic.

Comentarii
Adauga un comentariu