Local

Sprijinit de doi profesori sa nu se prabuseasca

Publicat: 05 iul. 1999

•Un elev a invins Bacalaureatul

La Grupul Scolar Energetic Iasi s-a petrecut un eveniment care a uimit parintii si profesorii aflati in febra bacalaureatului. Un elev cu rezultate exceptionale la invatatura a fost cuprins de o boala, inca necunoscuta, in momentul in care au inceput emotiile primelor probe ale examenului. Tenacitatea si puterea de lupta cu boala a tinarului au uimit profesorii, parintii si pe ceilalti elevi care au intrat la bacalaureat.

Slabit fizic, dar cu mintea clara, Ciprian si-a uimit examinatorii

Primul atac al bolii a aparut la proba de engleza, sustinuta marti, 29 iunie. Ciprian Gheorghita Iacob, unul dintre cei mai buni elevi ai liceului, din cauza emotiilor puternice cauzate de stresul examenelor, a avut o cadere fizica si psihica, intrind intr-o criza care i-a provocat starea de semiconstienta. Speriate, cadrele didactice au solicitat serviiciile Ambulantei si Politiei pentru resuscitarea elevului. Medicul scolii, dr Liliana Barbocariu, a depus eforturi disperate pentru aducerea in simtiri a lui Ciprian. Dupa aproximativ o ora si jumatate, el a fost readus la realitate, dar fizic nu se putea misca. Cadrele Serviciului de Ambulanta au insistat pentru internarea copilului in spital, dar s-au lovit de un refuz categoric al elevului. Ciprian Iacob dorea din tot sufletul sa fie lasat sa dea probele de bacalaureat pentru a-si demonstra cunostintele. Luptindu-se din rasputeri cu boala, elevul a sustinut cu succes proba din ziua respectiva, el fiind supravegheat continuu de doi profesori. La romana scris si oral, crizele lui Ciprian Iacob s-au repetat, dar cu o mai mica intensitate, fapt ce i-a facut pe supraveghetori sa-l aseze in cancelarie pina si-a revenit, dupa care a sustinut examenele impreuna cu colegii sai. Cu toate ca era sfirsit atit din cauza crizelor, cit si din cauza slabirii organismului, Ciprian nu a renuntat nici o clipa. Intreaga comisie a fost uimita de perseverenta sa.

12 pagini la teza de romana si nota 9 la proba orala, in stare de soc

Vineri, dupa ce si-a revenit cu greu din soc, Ciprian s-a apucat sa scrie teza la limba romana. La inceput scria litera cu litera, supraveghetorii ajutindu-l, punindu-i sub coala de hirtie, o foaie de caiet dictando. Aceasta deoarece, baiatul slabit, nu putea scrie rindurile paralele. Incet-incet, Cirpian si-a revenit psihic aproape total, a inceput sa scrie cursiv, cu o acuratete care a uimit asistenta. Baiatul a umplut 12 pagini, dupa care s-a ridicat si, sprijinit de doi profesori, a parasit sala de examen. La proba orala de limba romana, desfasurata cu aproape o saptamina in urma, Ciprian Gheorghita Iacob a obtinut nota 9, in ciuda faptului ca starea sanatatii nu era normala. Ieri, el a fost prezent la proba de matematica, dar nu a mai suferit vreo criza. Ca si la celelalte probe, preventiv, o masina a Ambulantei a fost solicitata sa stea in fata Grupului Scolar Energetic pe toata durata examinarii. Din spusele Comisiei de Bacalaureat, Ciprian va avea nevoie de analize medicale complexe, care vor fi efectuate dupa afisarea rezultatelor bacalaureatului. Este foarte posibil ca starea lui de slabiciune sa se datoreze si faptului ca in aceasta perioada el s-a pregatit asiduu pentru examenul de admitere la Facultatea de Medicina, examen care, dupa cum se stie, solicita la maximum capacitatea fizica si psihica a unui tinar.
Simona RELEA
Catalin DUMITRESCUloading...

Adauga un comentariu