Economic Local

Teapa uriasa data iesenilor: Noile tramvaie cumparate din Germania nu mai ajung la Iasi! Motivul este incredibil

Publicat: 07 sept. 2017
1

@ Tramvaiele achizitionate din Germania, care ar fi trebuit sa modernizeze transportul public, risca sa nu mai ajunga la Iasi @ Cumparate cu aproape 2 milioane de lei, tramvaiele se afla inca in depourile din Germania de mai bine de trei luni, timp in care reprezentantii CTP Iasi nu au facut demersurile pentru a le aduce in tara @ Pentru ca termenul de preluare a fost depasit, autoritatile germane sunt pregatite sa anuleze vanzarea celor 11 vagoane

Anuntate ca fiind cele mai moderne tramvaie care vor circula la Iasi, ultimele vagoane cumparate din Germania de catre Compania de Transport Public Iasi par sa fie inca o mare teapa data iesenilor. Termenul limita pana la care tramvaiele trebuiau preluate de la autoritatile din Germania a fost depasit la inceputul lunii septembrie, iar reprezentantii CTP Iasi nu au facut pana acum demersurile pentru preluarea lor. Mai mult decat atat, niciun leu din cei aproape 2 milioane de lei promisi nu a fost achitat catre cele doua autoritati administrative din orasele Essen, respectiv Mulheim an de Ruhr din Germania.

Sefii Companiei de Transport Public Iasi sustin ca cea mai mare piedica a fost intampinata de transportul vagoanelor la Iasi, cheltuiala estimata la circa 121.000 euro pentru toate cele 11 vagoane.

Citeste si : Incepe licitatia pentru cumpararea de autobuze noi la Iasi

„Tramvaiele cumparate din Germania nu au mai fost aduse pentru ca am intampinat o serie de dificultati legate de transportul vagoanelor la Iasi. Trebuia organizata o licitatie si gasita o firma care sa se ocupe de transport, insa nu a fost facuta aceasta procedura. In acest timp, cei din Germania s-au aflat si in perioada concediilor si a fost ingreunata comunicarea cu ei. Termenul limita pana la care tramvaiele trebuiau luate de acolo a fost data de 30.08.2017. Va dati seama ca celor din Germania nu le convine sa tina tramvaiele atata timp si este posibil sa anuleze vanzarea. In aceste conditii nu mai este sigur ca vom aduce aceste vagoane la Iasi. Noi vom mai purta discutii cu reprezentantii lor si vom cere o amanare pentru a transporta tramvaiele la Iasi. Pana acum nu s-a platit nicio parte din bani”, a spus Cristian Stoica, director tehnic al Companiei de Transport Public Iasi.

Citeste si : Legatura directa de transport intre Gara Iasi si Aeroport. Mai multe modificari in transportul public – FOTO

Esec total in planul de reinnoire a transportului public din Iasi

Pentru a inlocui tramvaiele uzate, vechi chiar si de 45 de ani din depoul CTP Iasi, autoritatile locale au luat decizia de a reinnoi parcul auto prin aceasta achizitie de tramvaie second-hand din Germania, care au fost insa reconditionate si modernizate in urma cu circa 5 ani.
Primaria Iasi a pus deoparte de la bugetul local o suma de 2.450.000 lei (inclusiv TVA si transportul vagoanelor la Iasi) pentru sapte tramvaie din Essen, iar alte patru din Mulheim an de Ruhr, precum si piesele de schimb. 

„În cazul primelor, pretul de achizitie se ridica la 29.000 euro/bucata, fara TVA si fara transport. În schimb, celelalte tramvaie (tip M6D) vor fi cumparate din Mulheim, pentru un pret de 25.000 euro/bucata. În total, achizitia se ridica 366.520 euro pentru achizitia tramvaielor, la care se adauga costurile de transport de 121.000 euro. Achizitia a fost facuta inca din luna iunie a acestui an, iar planul era ca în 2018 sa se cumpere înca noua tramvaie, cinci M8C si patru M6D, costurile ridicându-se la 344.000 euro. În total, bugetul necesar pentru achizitia a 20 de vagoane ajunge la 773.000 euro, insa cel mai probabil, achizitia nu va mai fi realizata deloc.

Citeste si : De necrezut: Batjocura la adresa iesenilor! Iata cine a cumparat harburile de autobuze folosite de RATP Iasi

Mai mult decat atat, se pare ca exista probleme si cu achizitia in cazul autobuzelor noi Isuzu facuta de Primaria Iasi prin intermediul creditului accesat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Conform informatiilor, exista probleme cu finantarea acestor cheltuieli si sunt purtate discutii pentru finalizarea achizitiei.

Comentarii
  • Ce nu am inteles eu din articol: ce treaba are perioada de concedii din Germania cu organizarea licitatiei pentru transprt? Deci nici macar nu a fost demarata procedura,nu asa cum am fost obisnuiti cu gargara contestatiior,etc…. Neseriozitate tipic romaneasca. Nu se stia de la inceput ca exista un termen limita? Sau poate nu a fost loc de parandarat si atunci nu a mai interesat pe nimeni …..

  • Explicatii puerile , ce legatura au concediile cu procedurile de achizitie si transport ? Dezinteres din partea conducerii CTP , incompetenta , timpul trece , leafa merge , spritul curge , mingea se invirte , spaga vine , trai neneaca pe spinarea vatmanilor si soferilor dar si pe banii iesenilor ! Traiasca cumatra deputat Gameluta Gavrila !

Adauga un comentariu