Secretele istoriei

Tratatul de la Londra (1913)

Publicat: 13 ian. 2015

Tratatul de la Londra a fost semnat la 30 mai 1913 si a consfintit unele schimbari teritoriale rezultate in urma Primului Razboi Balcanic.

Cele doua parti semnatare au fost Liga Balcanica (Serbia, Grecia, Bulgaria si Muntenegru), iesita victorioasa, respectiv partea invinsa, Imperiul Otoman. Marile Puteri erau reprezentate de Regatul Unit, Germania, Rusia, Austro-Ungaria si Italia.

Ostilitatile au incetat la 2 decembrie 1912. Au fost disputate trei aspecte:

Vezi si Tratatul de la San Stefano

    statutul teritoriului Albaniei actuale, a carui mare majoritate a fost ocupat de Serbia, Muntenegru si Grecia
    statutul sangeacului Novi Pazar aflat oficial sub protectia Austro-Ungariei de la Tratatul de la Berlin din 1878
    statutul altor teritorii ocupate de aliati: Kosovo; Macedonia si Tracia

Vezi si Prevederile tratatului de la Berlin

Tratatul a fost negociat la londra intr-o conferinta internationala deschisa in decembrie 1912, in urma declaratiei de independenta a Albaniei, de la 28 noiembrie 1912.

Austro-Ungaria si Italia sustineau ferm infiintarea unei Albanii independente. In parte, aceasta era consistenta cu politica austro-ungara anterioara de rezistenta fata de expansiunea sarba catre Adriatica; Italia avea si ea interese in teritoriu, pe care avea sa si le manifeste in 1939. Rusia sustinea Serbia si Muntenegrul. Germania si Regatul Unit erau neutre. Echilibrul puterilor din Liga Balcanica se stabilise sub premisa ca Albania avea sa fie un teritoriu cucerit pe care invingatoarele il vor imparti intre ele.loading...

Adauga un comentariu