Actualitate

Tristete in mediul artistic iesean! Cand si unde va fi inmormantat marele om de teatru Stefan Oprea

Publicat: 10 aug. 2018

Sambata, 11 august, in intervalul 10.00 – 12.00, trupul neinsufletit al omului de teatru Stefan Oprea va fi depus in foaierul Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi. Inmormantarea va avea loc in aceeasi zi, la ora 13.00, la Cimitirul Eternitatea.

Prieten si apropiat al scenei iesene, cu a carei istorie moderna isi sincronizeaza parcursul profesional, personalitate calda, respectata si iubita deopotriva, viata sa artistica a fost un model de pasiune traita cu generozitatea celui care a garantat cu scrisul sau memoria teatrului.

Stefan Oprea s-a nascut pe data de 26 septembrie 1932 in comuna Coarnele Caprei, judetul Iasi. A absolvit Facultatea de filologie – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” in 1956, devenind Doctor in litere (Magna cum laude) al aceleiasi universitati. 

Debut literar in 1957 cu teatru scurt („Inima de ginere”) in „Iasul literar”.

Secretar general de redactie, redactor sef adj., publicist comentator la revista „Cronica“ (1966-1996), redactor-sef la revista „Dacia literara“ (1996-2004), redactor-sef adj. la revista „Cronica veche“ (din 2011), profesor la Facultatea de Teatru a Universitatii de Arte „George Enescu“ (1991-2009). Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Uniunii teatrale (UNITER), al Uniunii cineastilor (UCIN) si al Asociatiei internationale a criticilor de teatru (AICT).

Colaborator la numeroase publicatii de specialitate : „Convorbiri literare“, „Teatrul“, „Scena“, „Scena si ecranul“, „Teatrul azi“, „Cinema“, „Romania literara“, „Contemporanul“, „Literatura si Arta“ (Chisinau), „Lumina“ (Pancevo), „Scriptor“, „Ateneu“, „Vitralii“ s.a.

Stefan Oprea este autorul a numeroase volume de critica si istorie teatrala: „Martor al Thaliei“, „Din fotoliul 13“, „Chipuri si masti“, „Caruta lui Thespis“, „Eminescu, omul de teatru“, „Pas la pas prin festivaluri“, „Prin teatre si prin ani“, „Intersectii teatrale“, „Maria Sa Teofil Valcu“, „Varstele scenei“ I, II; de dramaturgie: „Balansoar pentru maimute“, „Caderea pasarii de seara“, „Viata si dragostea intr-o vila sti“l; de critica si istorie cinematografica: „Statui de celuloid“, „Filmul – vocatie si rutina“, „Diorame cinematografice“, „Scriitorii si filmul – o perspectiva cinematografica asupra literaturii romane“, „Cartea Premiilor Oscar“, „Clipa si durata“. 

Este laureat cu Premiul UNITER pentru intreaga activitate (2012), Premiul AICT pentru critica teatrala, Premiul de excelenta al Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor, Premiul de excelenta al Uniunii Scriitorilor din Romania (2012), Premiul „Opera omnia“ acordat de Filiala Iasi a Uniunii Scriitorilor (2012) s.a. 
Distins cu Ordinul pentru merit (cultural) in grad de Cavaler (2002).

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!loading...

Adauga un comentariu