Eveniment-Social

UMF Iasi, in topul preferintelor

Publicat: 11 iul. 2011

@ Jale mare la Universitatea Alexandru Ioan Cuza @ Comparativ cu anul trecut, dupa prima zi de inscriere, la cea mai importanta institutie de invatamant superior din tara, numarul de inscrieri a scazut cu 50 la suta @ Pe de alta parte, Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa a fost cea mai cautata de proaspetii absolventi de liceu, aproximativ 300 optand pentru una dintre cele patru facultati de la Medicina @ La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, tot in prima zi, 56 de persoane si-au depus dosarele de inscriere

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), dezastrul de la examenul de la bacalaureat se resimte din plin. Dupa prima zi de inscriere, numarul candidatilor a scazut cu 50 la suta comparativ cu anul trecut. Ieri, 544 de tineri si-au depus dosarele, in debutul admiterii de la Universitatea Cuza. Anul trecut insa, aproximativ o mie de candidati optasera, numai in prima zi, pentru una dintre facultatile celebrei universitati iesene. Cei mai multi candidati, 114, au ales Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA). In topul preferintelor urmeaza Facultatea de Psihologie, cu 91 de inscrisi, si Facultatea de Litere, cu 50. Pentru urmatorul an academic, UAIC pune la dispozitie 6.860 de locuri. Dintre acestea, 3.360 sunt la buget, iar 3.500 sunt cu taxa.
Doar 56 de persoane s-au inscris la una dintre facultatile Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad. Cei mai multi, 21, au optat pentru Facultatea de Agricultura, 15 candidati au ales Facultatea de Medicina Veterinara, iar 12 pe cea de Zootehnie. Universitatea a pus la dispozitie pentru urmatorul an academic 494 de locuri la buget si 368 la taxa.

Universitatea de Medicina, in topul preferintelor

Cel mai bine dupa prima zi de inscriere sta Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa. Aici, peste trei sute de absolventi si-au depus dosarul. „Comparativ cu situatia de anul trecut, vreau sa va spun ca stam foarte bine. Astfel, doar la Medicina Generala am avut, dupa prima zi de inscriere pentru admiterea 2011, un numar cumulat de 76 de candidati pentru cele 305 de locuri scoase la concurs. Stam foarte bine, asta in conditiile in care am mai spus ca e o criza acuta in Romania de medici”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, rectorul de la UMF.
La Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi sunt scoase la concurs pentru studii de licenta 2.945 de locuri bugetate si 797 la taxa. Aici, sesiunea de vara a admiterii este programata in perioada 18 – 28 iulie, iar afisarea rezultatelor finale pe 29 iulie.
Pentru toti cei interesati, pe site-ul cotidianului BUNA ZIUA IASI poate fi consultat ghidul complet al Admiterii 2011 la toate universitatile de sat si private iesene, respectiv: http://www.bzi.ro/sections/page/55.

Topul facultatilor cautate pe piata muncii

Desi, anual, sute de absolventi termina o facultate la una dintre cele cinci mari universitati de stat iesene, putini dintre ei reusesc sa se angajeze. Cauza principala a acestei situatii paradoxale porneste de la faptul ca institutiile de invatamant superior nu gasesc formula corecta a unor programe de studii care sa le ofere tinerilor sansa de a se angaja. Astfel, neconcordanta cu cerinta de pe piata muncii este flagranta. Satule sa astepte ca universitatile sa le ofere absolventi pregatiti pentru domeniile unde se cauta angajati, marile companii si firme private au decis sa faca un studiu propriu pentru a arata de ce oameni cu studii superioare au nevoie. Topul facultatilor din Romania, din perspectiva angajatorilor in 2011, scoate in relief cele mai cautate specializari academice. Pe primele trei locuri sunt facultatile de Electronica, Instalatii si Limbi si Literaturi Straine. Ele sunt urmate de cele cu profil tehnic: constructii, Mecanica, Chimie, Automatica si Calculatoare, dar si de facultati ca cele precum Drept, Litere, Stiinte economice, Fizica, Telecomunicatii, Psihologie si Transporturi. Un alt obiectiv al studiului realizat de mediul privat a constat in evidentierea universitatilor evitate in alegerea si recrutarea angajatilor. Astfel, 25 la suta dintre firme au raspuns ca evita absolventii anumitor universitati doar pentru nu au incredere in calitatea lor academica, 25 la suta au spus ca se feresc de universitatile particulare, iar 46 la suta au nominalizat Universitatea Spiru Haret ca institutie de invatamant superior particular pe care o ocolesc total in procesul de recrutare a viitorilor angajati.loading...

Adauga un comentariu