Eveniment-Social

Un iesean a initiat o lege pentru extinderea termenului de plata al facturilor

Publicat: 12 iul. 2016
1

Un deputat iesean a initiat un proiect legislativ menit sa vina in sprijinul celor care sunt consumatori casnici. Legea depusa de deputatul Partidului Miscarea Populara (PMP), Petru Movila, prevede extinderea termenului de plata al facturilor la utilitati. Movila a aratat ca un numar tot mai mare de oameni se afla in imposibilitatea de a plati la timp facturile, pentru ca legislatia nu este de partea lor. Initiativa deputatului iesean atinge si asociatiile de proprietari. Practic, Movila vrea sa elimine discrepanta dintre furnizorii de utilitati si persoanele fizice.

Legea se aplica creantelor certe, lichide si exigibile, constând în obligatia de plata a unor sume de bani rezultate dintr-un contract încheiat între profesionisti sau între profesionisti si o autoritate contractanta. Contractul poate avea ca obiect furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea sau executia lucrarilor publice, a cladirilor si lucrarilor de constructii civile. În sfera de aplicare a acestei legi nu sunt incluse însa contractele încheiate între profesionisti si consumatori. De asemeni, mai fac exceptie si creantele înscrise la masa credala în cadrul unei proceduri de insolventa si creantele care fac obiectul unui mandat ad-hoc, concordat preventiv, ori al unei întelegeri încheiate ca urmare a unei negocieri extrajudiciare de restructurare a datoriilor unei societati”, se arata in proiectul initiat de deputatul PMP.

Legea ar urma sa vina si in sprijinul persoanelor fizice ce inregistreaza restante la plata intretinerii. In aceste conditii, Movila sustine ca prin relaxarea termenului de plata, oamenii se pot achita mai usor de datoriile acumulate.

„Este o exceptie cu privire la contractele încheiate între profesionisti si consumatori, ce duce la o serie de discriminari ce vizeaza asociatiile de locatari, dar si persoanele fizice. Din punctul de vedere al asociatiilor de proprietari, care functioneaza în baza legii asociatiilor de proprietari, aceasta poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 la suta pentru fiecare zi de întârziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat”, se arata in proiectul initiat de Petru Movila.

Comentarii
 • Dute-n gu.ra ma.tii mai Movila din Glodenii Gandului ! Acest individ care pe durata a doua mandate de deputat in comisia de sanatate a tepuit producatorii de tifon, a ajutat mafiotii din Iasi, si-a proptit haimanaua de sotie la ,,transplant” ! Uitati in ce hal sunt spitalele iesene si upu !E un mare sarlatan umbla cu momeli ca si cea din ziarul de azi ! NU VA LASATI PACALITI ! E UN PESCAR IN APE TULBURI ! PROMISIUNEA NEONORATA E TACTICA LUI PREFERATA CU CARE A PACALIT ALEGATORII ! E CAZUL SA VA DESTEPTATI ! CELOR CARE ATI VOTAT LA LOCALE MOVILA SI PMP VA SPUN CA SUNTETI ORI NISTE MARI PROSTI ORI NISTE OR.DI.NA.RI PRECUM MOVILA !

 • Stimate dle „PSD-IST DIN 1991”, pardon „PD-IST DIN 1991” am vrut sa scriu.
  Nici nu vroiam sa va raspund la acest comentariu dar pentru ca m-ati amuzat, m-ati distrat, consider ca meritat sa va acord 2 minute din timpul meu.
  Vreau sa va spun doar atat: Observ in comentariul dvs o expresivitate acida, o impulsivitate daca-i pot spune asa ceea ce denota o teama a dumitale. Cand lovesti in cineva deobicei o faci pentru ca esti inferior respectivului, pentru ca simti o oarecare teama, o inferioritate fata de respectivul. Ca un om slab, fara ratiune, fara stima de sine, nu poti proceda altfel decat sa arunci in cel superior.
  Daca ati fi intr-adevar „PD-IST DIN 1991” ar fi trebuit sa stiti singur ca acest stimabil domn are N realizari! Desi cred ca stiti asta, doar ca o frustrare a dvs, o teama, va face sa bateti campii.
  Va doresc multa sanatate si intelepciune!

 • Apropo, un mic sfat: Pentru cresterea intelepciunii este recomandata consumarea a minim 2 mere pe zi. Pentru intretinerea si omogenizarea neuronilor dvs este recomandat deasemenea consumul de mere, undeva la 4-5 mere pe zi. Daca nici asa nu functioneaza, sunteti o cauza pierduta, mergeti la PSD 😉

Adauga un comentariu