Stiri medicale

Afla de ce ochii bebelusilor isi schimba culoarea dupa nastere

Publicat: 21 dec. 2010

Majoritatea parintilor au tendinta sa creada ca bebelusul lor va mosteni culoarea ochilor unuia dintre ei. Insa, nou-nascutii au adesea ochi albastri, gri sau cenusii care se inchid la culoare pe masura cresterii in varsta, o conturare aproximativa a culorii ochilor producand-se in jurul varstei de 6 luni.

Culoarea ochilor se datoreaza celulelor pigmentare sau melanocite ale irisului. Aceste celule produc un pigment brun numit melanina (acesta este pigmentul care confera culoare pielii, blanii si parului). Atunci cand exista multe melanocite, irisul apare brun sau negru. Fara melanocite, irisul este gri-albastrui, adica are culoarea celulelor irisului vazut prin transparenta. Un strat subtire de melanocite produce culoarea galbena. Combinata cu albastrul irisului, se obtin toate nuantele de verde.

O idee gresita pe care multi oameni o au este aceea ca daca ambii parinti au aceeasi culoare a ochilor, caprui de exemplu, nu exista sanse sa aiba copii cu ochi de alta culoare. Copiii pot avea orice culoare a ochilor, sigur ca sansele sunt mai mici pentru anumite culori care nu au nimic in comun cu ochii parintilor, dar sa nu uitam ca si parintii, la randul lor, mostenesc doua gene de la fiecare din parintii lor, si au in zestrea lor genetica, gene a multor generatii.

Cei mai multi specialistil sunt de parere ca, in majoritatea cazurilor, copiii caucazieni au ochii albastri sau gri-albastrui la nastere, iar cei non-caucazieni, caprui. La ora actuala se crede ca nou-nascutul vede la nastere, ochii reactioneaza la lumina, dar copilul nu are vedere cromatica (nu distinge culorile) decat spre varsta de 2 luni. In jurul varstei de 3 ani ochii unui copil ajung la culoare finala pe care si-o vor pastra toata viata.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit