News Flash:

Cecul

23 Aprilie 2009
2371 Vizualizari | 0 Comentarii
Cecul
Cecul, ca instrument de plata, creeaza posibilitatea unei persoane de a efectua plati prin intermediul unei banci la care are anumite fonduri. Prin utilizarea cecului, platitorul evita efectuarea platii in numerar.
Cecul reprezinta un inscris prin care o persoana (tragator) da ordin unei banci la care are un disponibil banesc (tras) sa plateasca, la prezentarea cecului o suma de bani altei persoane (beneficiar).
Potrivit prevederilor legale, cecul nu poate fi emis decat numai daca tragatorul are un disponibil la tras, iar intre tragator si tras exista o conventie privind emiterea de cecuri. Acest disponibil (fonduri banesti) poarta denumirea de acoperire sau provizion.
Subliniem faptul ca disponibilul trebuie sa existe prealabil emiterii cecului si sa aiba cel putin valoarea cecului. Emiterea cecului fara acoperire constituie infractiune. De asemenea, si emiterea de cecuri fara autorizarea bancii reprezinta infractiune.
Inscrisul cecului este tiparit sub forma unui formular tipizat aprobat in conditiile legii. Cecul trebuie sa cuprinda urmatoarele mentiuni: denumirea de cec; ordinul neconditionat de a plati o suma de bani determinata; numele celui care trebuie sa plateasca (tras); locul unde trebuie facuta plata; data si locul emiterii cecului; semnatura tragatorului. Inscrisul caruia ii lipseste una dintre mentiunile prevazute mai sus nu poate fi socotit cec.
Legea nu cere indicarea in scris a numelui beneficiarului cecului, aceasta mentiune avand caracter facultativ.
De asemenea, cecul nu cuprinde scadenta obligatiei de plata. Aceasta se explica prin faptul ca cecul este platibil "la vedere", adica la prezentarea titlului.
Plata cecului se face la prezentarea de catre posesor a cecului la tras (banca) pentru efectuarea platii.
Deoarece cecul este un instrument de plata, legea stabileste termene scurte pentru prezentarea la plata a cecului emis si platibil in Romania: 8 zile in cazul in care cecul este platibil in chiar localitatea unde a fost emis si 15 zile in situatia in care cecul este platibil in alta localitate decat cea in care a fost emis.
Atunci cand cecul a fost emis intr-o tara straina si este platibil in Romania, acesta trebuie sa fie prezentat la plata in termen de 30 zile, iar daca este emis intr-o tara din afara Europei, in termen de 70 zile.
Precizam ca termenele se socotesc din ziua aratata in cec ca data a emiterii cecului.
Nerespectarea termenelor de prezentare a cecului la plata nu duce la pierderea dreptului beneficiarului cecului de a cere trasului plata sumei de bani mentionata in titlu. Acest drept poate fi valorificat inauntrul termenului de prescriptie.
In situatia in care trasul (banca) refuza plata, beneficiarul cecului nu are o actiune directa impotriva trasului, intrucat trasul indeplineste numai o functie de platitor pentru tragator.
Refuzul de plata din partea trasului deschide, pentru posesorul cecului, calea actiunilor de regres. Pentru exercitarea actiunilor de regres se impune ca cecul sa fi fost prezentat la plata in termen util (8 zile sau 15 zile) si refuzul de plata al trasului sa fie constatat in conditiile prevazute de lege.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014167 (s)