National

Controversele din jurul discutiei purtate de Ion Iliescu cu jurnalistii de la Le Figaro continua! Lipsesc o parte din afirmatiile cu care a fost citat initial

Publicat: 18 dec. 2018
1

Continua controversele in jurul discutiei purtate de Ion Iliescu cu jurnalistii de la Le Figaro, chiar si dupa ce un post de televiziune a difuzat un fragment din materialul realizat de publicatia franceza, cu fostul presedinte al Romaniei, cel care a negat insa existenta unui asemenea interviu. 

Din inregistrarea audio prezentata marti seara, care pare mai degraba o sueta intre jurnalistii francezi si Ion Iliescu, la care participa activ si fostul revolutionar Gelu Voican Voiculescu, lipsesc o parte dintre afirmatiile grele care i-au fost atribuite lui Iliescu de presa #rezist. Nu apare explicit legatura dintre fracturile din partid despre care Iliescu vorbeste si problemele penale ale lui Liviu Dragnea, chiar daca acestea sunt mentionate ulterior de fostul presedinte in dialog.

Dar mai important de atat. In inregistrarea difuzata de Realitatea TV exista un fragment care apare pe titrajul in limba romana al dialogului purtat exclusiv in franceza, dar care pare sa NU se auda pe inregistrare. Si e un fragment-cheie in materialele prin care Iliescu era proiectat ca atacand dur actualul leadership al PSD.

Dialogul invocat este acesta: 

"Vorbiti de criza. In ce masura este comparabila criza actuala cu trecutul….

Nu cred ca a existat o perioada atat de complicata. 

Este cea mai grava criza cu care s-a confruntat partidul?

Bineinteles."

Ulterior in discutie, Iliescu spune ca "Este un moment de criza pentru conducerea partidului". Iar asta se aude.

In dialogul purtat pe 7 noiembrie, potrivit jurnalistului Paul Cozighian, Iliescu afirma ca PSD ar trebui sa-l sustina pe Calin Popescu Tariceanu la alegerile prezidentiale, pentru a avea sanse mai mari. PSD nu ar avea o personalitate cu sustinere puternica in randul maselor.

"In maniera realista, partidul va trebui sa-l sustina pe domnul Tariceanu, care are mai multe sanse, nu avem o personalitate din PSD care sa aiba sustinerea maselor. Nu suficient. Din pacate", afirma Iliescu.

In dialog, Iliescu explica ca Liviu Dragnea a venit din fostul Partid Democrat al lui Petre Roman si afirma ca in PSD dialogul intern este in prezent la un nivel mult mai scazut decat pe vremea sa. 

Jurnalist: Dar in partid (PSD – n.red.) se poarta discutii?
Ion Iliescu: Din pacate nu la dimensiunile necesare pentru un partid cu responsabilitatile sale. Este o opinie.

Credeti ca se poarta mai putin discutii acum decat in perioada dumneavoastra?

In orice caz, da si nu mai exista acea legatura de incredere solida, de incredere reciproca intre toti membrii partidului. Noi am promovat asta si a fost forta partidului in toata perioada de dupa Revolutie. Increderea eterna in partid, intre membri, de la lideri pana jos, pana la baza. A fost forta partidului nostru, aceasta unitate si solidaritate, responsabilitatea intelectuala fata de partid, fata de militanti. Aceasta este slabiciunea si chiar increderea reciproca cred ca este putin…. 

Pot sa emit multe judecati, pentru ca nu mai sunt…

Sunt multi oameni de calitate in acest partid, e partidul care este cel mai puternic si are cea mai mare influenta in randul maselor. Dar din pacate, exista fracturi interioare care se reflecta astazi. Pozitia personala a domnului Dragnea este destul de complicata, cu aceste probleme juridice.

Iliescu: Este un spectacol jenant pentru partid tot ceea ce se intampla

Iliescu deplange lipsa unui congres in care sa exista dezbateri reale in partid si sustine ca "este un spectacol jenant pentru partid tot ceea ce se intampla, chiar si cu aceste situatii personale."

"Congresul trebuie sa fie rezultatul unui proces anterior, al unui dialog deschis, a unui cadru de dezbateri, de discutii iar asta nu mai exista. Lipseste o discutie permanenta. Sunt preocupati de spectacol, nu de un congres. Congresul trebuie sa fie un for central de dezbatere politica majora in partid. Insa multi se limiteaza la spectacol, pentru a se putea prezenta.  Si nu este spectacol. Nu vreau sa judec, pentru ca nu sunt in interior. Dar in tot cazul este un spectacol jenant pentru partid tot ceea ce se intampla, chiar si cu aceste situatii personale. Unii membri au intrat intr-un conflict cu directia partidului si cum putem rezolva aceasta situatie critica. Din pacate, daca inteleg bine situatia, pentru ca relatiile mele sunt oarecum reduse – nu pot spune ca stiu bine situatia, dar simt ca exista inca o forta reala in partid, in organizatiile locale, pentru ca exista o traditie care sustine aceasta activitate politica si exista multi tineri, multi militanti, care sunt implicati in activitati concrete, reale, cu o existenta solida si care mentin asta. Sunt oameni, sunt cadre locale care mentin asta si au autoritate. Din pacate, am pierdut aceasta coeziune generala in partid si aceasta comunicare de la varf la baza,  pentru toata acest sprijin care este forta unui partid. Dar sper, pentru ca exista suficiente resurse care sunt implicate in viata politica, pentru ca nu exista alternativa. Pentru ca nu exista inca o forta capabila sa raspunda nevoilor societatii romanesti", spune Iliescu. 

Statul paralel este slabiciunea fortelor politice din tara

Fostul presedinte vorbeste si despre statul paralel. "Multi oameni vorbesc despre statul paralel. Eu imi aduc aminte foarte concret ce inseamna aceasta, ce inseamna statul paralel. Nu este statul paralel, ci este slabiciunea fortelor politice din tara si a partidelor active care poate crea un hiatus si care bineinteles, poate crea posibilitatea ca forte rebele, forte necontrolate, sa creeze imaginea unui stat paralel. Nu exista… Intotdeauna, cand forta centrala, forta politica a tarii, da dovada de slabiciune, exista persoane care pot si amplifica acest…"

Sursa: Antena3.ro

Adauga un comentariu