Secretele istoriei

Coreea de Nord, o tara mereu in stare de razboi

Publicat: 11 apr. 2013
Istoria Coreei de Nord este una plina de suisuri si coborasuri. Acest „monstru” s-a nascut ca o replica a fostului stat comunist URSS, iar Coreea de Nord si-a asumat continuitatea acestei ideologii pana in zilele noastre, incercand sa o duca acum pe o culme periculoasa.
Traiectoria Coreei de Nord s-a format in urma conflictului dintre comunism si capitalism din Razboiul Rece, in urma caruia a ramas cu o istorie din care nu a fost capabila sa iasa niciodata, scrie BBC.
La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Coreea a fost eliberata dupa decenii de ocupatie japoneza si era hotarata sa-si obtina independenta cu ajutorul aliatilor din timpul razboiului – Statele Unite ale Americii (SUA), China, Marea Britanie si Uniunea Sovietica.
Fortele armate ale Uniunii Sovietice si cele americane au ocupat cele doua extremitati ale tarii, in ceea ce parea a fi o perioada de tranzitie catre alegeri democratice. SUA a ramas in partea de sud, iar URSS in nord. Dar pe masura ce timpul a trecut, cooperarea postbelica dintre cele doua puteri care ocupau Coreea s-a deteriorat, ceea ce a dus la aparitia a doua state complet diferite: Republica Coreea in sud, sprijinita in continuare de americani, si Republica Populara Democrata Coreeana in nord, al carei lider, Kim Il-Sung, a fost instruit de Armata Rosie.
„Monstrul“ creat de URSS in nordul peninsulei coreene
Diferentele radicale care stateau la baza politicilor de stat ale celor doua noi tari au facut ca cele doua Corei sa fie privite diferit. De aceea, Coreea de Nord „a dat nastere unui monstru“, dupa cum spune John Everard, fostul ambasador al Marii Britanii din Coreea de Nord. „A fost creata de ofiterii Armatei Rosii, care pareau sa nu aiba nici cea mai mica ideea despre formarea unui stat. L-au transformat pe Kim Il-Sung intr-un lider, dar atunci cand au realizat ca acesta nu insufla destul respect public i-au construit in jur un cult al personalitatii stalinist in asa fel incat tara a sfarsit prin a fi condusa de un «rege-zeu», spre deosebire de regii Coreei de dinainte de ocupatia japoneza“, este de parere John Everard.
In 1950, Coreea de Sud si-a proclamat independenta. Acest lucru i-a determinat pe vecinii de la nord sa invadeze sudul, fiind sprijiniti de Uniunea Sovietica si de China, ceea ce a dus la Razboiul Coreean de trei ani. Statele Unite au intervenit, temandu-se ca o eventuala preluare comunista a Coreei ar putea avea implicatii mai mari, dupa cum spune Robert Kelly de la Universitatea Nationala Pusan din Coreea de Sud. „Daca Statele Unite ar fi abandonat lupta din Coreea de Sud, liderii de la Washington s-ar fi temut de un efect de domino al comunismului in orice alta parte a Asiei. Acesta era un aspect pe care nu-l puteau risca“, afirma el.
Marirea si decaderea Coreei de Nord
Dupa ce luptele au atins un impas, presedintele american Harry S. Truman si apoi Dwight Eisenhower au folosit amenintarea nucleara drept un mijloc de a pune capat razboiului. Truman nu voia ca acest conflict sa se extinda si sa degenereze intr-un alt razboi mondial.
S-a ajuns astfel ca in 1953 sa fie semnat un Acord Coreean de Armistitiu. Acest act trebuia sa fie o masura temporara care stabilea o zona demilitarizata de-a lungul paralelei de 38 de grade. Insa nu a mai fost semnat niciodata un acrod de pace, iar tensiunile de-o parte si de alta a granitei nu au contenit nici in prezent.
In perioada imediat urmatoare, Coreea de Nord a cunoscut o perioada de glorie, sustinuta fiind de China si de Uniunea Sovietica. Acest lucru nu a descurajat Sudul, iar odata cu cresterea sa economica si industriala tensiunile transfrontaliere au escaladat. „Coreea de Sud a devenit extrem de bogata in anii 1970, in timp ce Coreea de Nord a ramas un exemplu al politicii staliniste. Ţara a avut o perioada buna, dar apoi a inceput sa se clatine“, explica Robert Kelly.
Caderea Uniunii Sovietice la sfarsitul anilor 1980 a insemnat si pierderea ajutorului sovietic pentru nord-coreeni, ceea ce a produs o lovitura serioasa tarii. Mai mult, dupa ce China a recunoscut statul Coreea de Sud in 1992, Coreea de Nord s-a simtit tradata si a fost tot mai mult izolata.
„Economia tarii a fost in cadere libera imediat dupa prabusirea blocului sovietic. Economia s-a prabusit, industria a intrat in impas, iar pietele estice de export au disparut. Astfel, agricultura Coreei de Nord s-a prabusit, iar tara a intrat in foametea anilor 1990“, spune Paul French, expert in politicile nord-coreene.
Amenintarile nord-coreene, un lucru obisnuit
Programul nuclear al tarii a fost demarat, probabil, in anii 1960, potrivit spuselor fostului ambasador John Everard, si a devenit extrem de important. „Din momentul in care liderii internationali s-au intors impotriva Coreei de Nord, conducatorii sai au vazut in programul nuclear garantia existentei sale ca stat independent. «Marele Conducator» Kim Il-Sung, urmat de fiul sau Kim Jong-il si acum de nepotul acestuia, «Liderul Suprem» Kim Jong-un, au jucat cu totii aceeasi carte, cea a negocierii nucleare“, adauga French.
Programul nuclear al Coreei de Nord a devenit si o sursa de tensiuni cu Occidentul. Astfel, relatiile nord-coreene cu SUA si cu Coreea de Sud au atins de multe ori un punct tensionat. In 1994, administratia presedintelui american de atunci, Bill Clinton, a fost la un pas de razboi cu Coreea de Nord, din cauza nerespectarii acordurilor internationale asupra controlului planurilor sale nucleare.
In 2002, tensiunile au izbucnit din nou, atunci cand Coreea de Nord a alungat inspectorii programelor nucleare internationale, pe fondul temerilor, confirmate mai tarziu, ca tara produce in secret arme nucleare.
„Razboiul coreean inca nu s-a terminat. Dusmanii vechi au ramas, cel putin in ochii Phenianului. Seului a prosperat din punct de vedere economic si a devenit o democratie infloritoare. Nordul a ramas intr-o forma de stagnare inca din anii 1950, numai ca acum are dotari nucleare, ceea ce inseamna ca poate atrage atentia intregii lumi“, conchide Paul French.

sursa:adevarul.ro loading...

Adauga un comentariu