News Flash:

Cum sa obtii un loc de munca in Danemarca

9 Noiembrie 2009
2178 Vizualizari | 0 Comentarii
Mica sirena Copenhaga
• Angajatorii vor publica anuntul privind postul vacant pe propriul site de Internet sau pe site-ul oficial jobnet.dk, dar si pe www.workindenmark.dk • Exista contracte de munca standardizate, dar compania poate folosi propriile contracte

Angajatorii vor publica anuntul privind postul vacant pe propriul site de Internet sau pe site-ul oficial jobnet.dk. Posturile vacante pentru solicitantii straini de locuri de munca sunt disponibile si pe www.workindenmark.dk, unde se poate depune, de asemenea, CV-ul. Uneori, angajatorii solicita trimiterea anunturilor privind posturile libere unor site-uri nationale specifice sau pot contacta o agentie de recrutare pentru a se ocupa de selectia initiala a candidatilor. De obicei, contactele dintre candidat si angajator sunt directe. Procedura de solicitare este descrisa in anuntul pentru locul de munca, trebuind sa fie respectata. Intervalul cuprins intre ziua publicarii anuntului pentru postul vacant si inceperea activitatii variaza in functie de sectorul de activitate, fiind de aproximativ o luna - o luna si jumatate. Cand se trimite cererea - de obicei pe cale electronica - este foarte important ca aceasta sa fie personalizata in functie de angajator. Contactati angajatorul doar in limba mentionata in anunt. Initiati intotdeauna contactul in persoana. Recrutorul se asteapta ca solicitantul sa fie calificat. Documentele in limbi straine trebuie sa fie autentificate. Recrutorul nu solicita nici un fel de feedback privind solicitarea. De obicei, candidatii raspund unui anunt prin contactarea directa a angajatorului. Aceasta procedura este intotdeauna descrisa in anunt.

Pregatirea interviului

Angajatorii acorda o deosebita atentie capacitatii solicitantului de a intruni calitatile cerute. Angajatorul conduce intalnirea. Numarul persoanelor care participa la interviu sau test variaza, fiind de obicei cuprins intre 1 si 5. In mod obisnuit, o intalnire dureaza pana la o ora, candidatului oferindu-i-se cafea sau ceai. Nu se accepta fumatul in timpul intalnirii. La sfarsitul intalnirii, solicitantul poate adresa intrebari despre post, salariu, conditiile de lucru, contract, concedii, avantaje suplimentare etc. Intalnirea are o structura specifica. In primul rand, se poarta o discutie scurta despre vreme, modul in care ati ajuns la intalnire sau un alt subiect general. Apoi, reprezentantii companiei prezinta o scurta introducere, iar solicitantii au ocazia de a adresa intrebari si de a se prezenta. In sfarsit, intalnirea se incheie cu informatii despre urmatoarea etapa. In general, atmosfera este amicala si sincera si se doreste ca atitudinea solicitantului sa fie pe masura. Subiectele de discutie profesionale sunt tratate prioritar in timpul interviului. Se pot face, de asemenea, referiri suplimentare la aspecte extraprofesionale, cum ar fi animale de companie/ copii/sport si alte interese sau in cadrul unor conversatii neutre la sfarsitul interviului. Trebuie sa va pregatiti si sa explicati motivatia din spatele depunerii cererii, de ce candidati si ce aveti de oferit daca primiti locul de munca. In Danemarca exista legi impotriva discriminarii pe motive de sex, varsta, handicap, rasa, religie si convingeri politice, in conformitate cu reglementarile UE. Nu sunteti obligat sa raspundeti la toate intrebarile. Orientarea sexuala si intentia de a avea copii sunt considerate aspecte strict private. Intrebarile cele mai frecvente se refera la calitati si defecte, precum si la pozitia pe care o anticipati peste 3 - 5 ani de la momentul interviului. Nu exista intrebari dificile (capcana).Negocierea salariului

Exista contracte de munca standardizate, dar compania poate folosi propriile contracte. Folositi contractul standardizat ca reper pentru contractul individual. Acesta poate fi achizitionat in librarii. Se obisnuieste ca salariul, orele de lucru si beneficiile extrasalariale sa fie negociate in functie de nivelul locului de munca. Plata se poate face pe ora, pe saptamana sau pe luna. Plata exprimata ca remuneratie anuala este rara. Concediul se plateste in conformitate cu prevederile legale. Daca exista un sistem de stimulente, acesta este descris separat. Exista posibilitatea negocierii unor beneficii suplimentare, in functie de nivelul locului de munca. Cele mai frecvente astfel de beneficii includ telefon gratuit, ziare, autoturism, Internet etc. Negocierile se poarta cu seful companiei sau al departamentului de resurse umane. Nu se obisnuieste solicitarea unei perioade de proba de o zi, cu exceptia catorva profesii. Puteti refuza o astfel de cerere. Contractul prevede, in majoritatea cazurilor, o perioada de proba de 3 luni. Costurile suportate pentru participarea la interviu nu sunt acoperite. La sfarsitul intalnirii, angajatorul va va informa in privinta urmatoarelor etape.Sunt necesare referinte?

Referintele sunt necesare in functie de situatie. Referentii vor fi contactati daca angajatorul are indoieli sau daca locul de munca necesita un grad ridicat de profesionalism, cum ar fi un post de conducere, universitar etc. Referintele pot proveni de la fosti angajatori, colegi (acestora li se poate solicita sa raspunda unor posibile solicitari de referinte din partea angajatorului). Este necesar un exemplar al diplomei, care va fi trimis impreuna cu cererea si CV-ul. O scrisoare de recomandare se poate dovedi binevenita. O buna recomandare este intotdeauna utila. Daca doriti sa lucrati cu copii, batrani sau in sectorul financiar, este necesar un certificat de cazier judiciar.Cum sa faceti o buna impresie

Danezii sunt foarte punctuali. Este de preferat sa sositi cu 5 - 10 minute in avans. Nu este necesara confirmarea participarii. Puteti sa absentati sau sa programati o noua intalnire doar daca aveti calificari unice, care justifica asteptarea. Imbracati-va mai degraba conventional, nici prea strident, nici prea banal. Bijuterii discrete - in general, fara piercinguri vizibile. Se obisnuieste sa se telefoneze sau sa se organizeze o noua intalnire pentru evaluare, in care solicitantului i se comunica aspectele carora trebuie sa le acorde atentie.
Materialul este sintetizat dupa manualul "Va vom contacta..." editat de Comisia Europeana, Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3, pus la dispozitie de centrul Europe Direct Iasi.Ce trebuie evitat?

Gresirea numelui si/sau a adresei companiei
Greseli in cerere
Denigrarea fostilor angajatori
Intarzierea la interviuLuati in considerare:

Un bun contact vizual in timpul interviului
Strangere de mana ferma
Redactati singur cererea
Vorbiti in limba indicata in anunt?
Nu trebuie sa corespundeti tuturor cerintelor - dar trebuie sa vorbiti in limba indicata in anunt


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pregatirea interviului negocierea salariului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2579 (s) | 22 queries | Mysql time :0.148031 (s)