Diverse

Greu de crezut, dar Helicobacter pylori poate fi si benefica organismului. Iata in ce fel

Publicat: 03 iul. 2019
25

Helicobacter pylori (H. pylori) este benefica sau daunatoare pentru sanatatea umana? Aceasta intrebare a fost motorul mai multor cercetari in domeniul gastroenterologiei, si, desi pare greu de crezut au existat studii care au evidentiat cateva aspecte pozitive ale infectiei cu aceasta bacterie. Se crede ca H. pylori are o istorie lunga de colonizare in stomacul uman, creand beneficii reciproce atat pentru gazda, cat si pentru bacterii. S-a stabilit cu fermitate ca infectia cu H. pylori submineaza sistemul nostru imunitar si adesea traim cu ea fara sa avem habar. Acest lucru se realizeaza prin interferenta cu raspunsul nostru imun la corp, asigurandu-se astfel ca ramane nedetectata. Prin ingroparea in mucoasa stomacului, aceste bacterii sunt protejate de mucus. Dupa milioane de ani, H. pylori s-a adaptat mediului acid al stomacului, iar astazi putem spune ca este cel mai de succes agent patogen uman. Iata cateva beneficii ale H. pylori, potrivit stiintei:

1. Scaderea incidentei bolii de reflux gastroesofagian. Aceasta este o tulburare digestiva care afecteaza sfincterul esofagian inferior – il slabeste si astfel, acidul din stomac irita esofagul. Boala de reflux creste riscul altor boli precum esofag Barrett si cancer esofagian.  Cateva studii au descoperit ca incidenta bolii de reflux gastroesofagian in tarile dezvoltate a crescut datorita eradicarii eficiente a infectiei cu H. pylori. Aceasta inseamna ca daca ati fost tratat pentru H. pylori, simptomele de reflux ar putea creste. Interesant, tarile care au rate ridicate de H. pylori au niveluri mai scazute ale bolii de reflux, esofag Barrett si cancer esofagian. Se pare ca H. pylori are un efect protector impotriva acestor boli.

2. Protectia impotriva alergiilor. Studiile efectuate in trecutul recent au indicat o corelatie intre scaderea incidentei H. pylori in lumea dezvoltata si cresterea numarului de alergii si boli autoimune in copilarie. Aceasta legatura a fost formata atunci cand datele au fost analizate din cel de-al treilea studiu national privind sanatatea si nutritia (NHANES) efectuat in 1988-1994 in SUA. Un risc scazut de astm sau de alergie s-a constatat si in cazul in care persoana a suferit infectie cu H. pylori. Aceasta constatare a fost, de asemenea, sustinuta in studiul Centrului National de Statistica Sanitara din 2005, care a inclus in plus copii si adolescenti. Cercetatorii au concluzionat apoi ca dobandirea lui H. pylori in copilaria timpurie pare sa aiba un efect protector asupra dezvoltarii alergiilor mai tarziu in viata.

Adauga un comentariu