Secretele istoriei

Povestea imparatului roman Septimius Severus

Publicat: 04 feb. 2015
3

Lucius Septimius Severus, cu numele intreg Lucius Septimius Severus Augustus,(n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, Africa – d. 4 februarie 211, la Eboracum, Britannia) a fost imparat roman din 9 aprilie 193 pana in 211. Cu el a inceput accederea la putere a provincialilor avand ascendenta neromana si dinastia Severilor, al caror eponim este. Este singurul imparat nascut in Provincia Africa.

Nascut la Leptis Magna (in Provincia Africa), in Tripolitania pe coasta mediterana a Libiei, intr-o familie de cavaleri, cu origini berbere.

Dinspre mama sa, Fulvia Pia, este descendent al unor imigrati din Italia (Fulvii) casatoriti probabil cu persoane de origine libiana.

Vezi si Povestea imparatului roman Valentinian I

Prin tatal sau, Publius Septimius Geta, este descendent al unei familii de origine libico-punica, si de cultura punica care obtinuse cetatenia romana inca din secolul I. Cele doua laturi ale familiei se compuneau din notabili, spre exemplu, bunicul sau patern era prefect de Leptis Magna, inainte de a fi prim Duumvir, cand cetatea a devenit colonie romana, sub Traian.

Vezi si Servius Sulpicius Galba, primul imparat al Anului celor patru imparati

Urmeaza studii juridice la Roma, este admis in senat de Marcus Aurelius si cunoaste o stralucita cariera militar-administrativa.

Este guvernator al provinciei Africa (173-174), al Galliei (186-189), proconsul al Siciliei (189-190), consul sufect (190), apoi guvernator al Pannoniei Superior (191-193).

La 9 aprilie 193 este proclamat imparat la Carnuntum de catre legiunile de la Dunare, la vestea asasinarii lui Pertinax si a alegerii lui Didius Iulianus. Septimius patrunde in Italia si, dupa moartea lui Didius Iulianus este recunoscut de senatul din Roma (iunie 193). Reuseste in decurs de patru ani sa elimine toti candidatii la tron si sa instaureze un regim riguros autoritar. Casatorit in 185 cu siriana Iulia Domna pune bazele dinastiei Severilor (193-235), prin ridicarea in 198 si 209 a celor doi fii ai sai, Caracalla si Geta, la rangul de augusti.

In timpul domniei sale, autoritatea imperiala este intarita, atributiile senatului sunt drastic limitate. Transforma Mesopotamia in provincie romana (197-199); Dacia si Moesia cunosc si ele o remarcabila inflorire economica si edilitara. In 203 este inaugurat cunoscutul arc de triumf al imparatului. Moare la Eboracum (astazi York) la 4 februarie 211.

Adauga un comentariu