Info Turism

Viena: Biserica Fecioara Maria pe tarm

Publicat: 20 feb. 2012
9

Mentionata prima data in documente in 1158, Biserica Maria am Gestade (Maria pe tarm) este numita popular „Maria-Stiegen-Kirche” (Fecioara Maria pe scari). Asa cum sugereaza si numele, a stat candva pe tarmurile unui vechi brat al Dunarii. Este biserica nationala ceha, iar cupola sa perforata, in stil gotic, este una dintre vederile caracteristice ale orasului.

Maria am Gestade, initial o capela mica datand din secolul IX, era amplasata pe partiile abrupte de mai sus de Dunare. Cladirea actuala, cu vitraliile sale gotice, a fost ridicata in principal intre 1394 si 1414. Turnul a fost grav avariat in timpul asediilor turcesti si a fost reinnoit in secolul XVI, in timp ce munca de restaurare masiva a fost dusa in secolele XIX si XX. Fatada vestica a bisericii are doar 10 metri latime si aproape 33 metri inaltime. Cladirea se iveste deasupra aleilor vechi si inguste asemenea provei unei corabii.

Inauntru, doua figuri gotice din nisip si piatra (langa cea de-a doua coloana pe partea estica a naosului) dateaza din secolul XIV, in timp ce doua tablouri gotice din capela dedicata lui Clemens Maria Hofbauer, sfantul protector al orasului Viena, sunt din secolul XV. Galeria organica, precum si un altar de piatra renascentist in capela Johann Perger sunt din secolul XVI; iar alte obiecte bisericesti sunt opere din secolul XIX.

 
Adauga un comentariu