National

Catedrala Mantuirii Neamului, sfintita la 25 noiembrie. Cati oameni vor participa la eveniment

Publicat: 19 nov. 2018
1

La mai bine de sapte ani de la asezarea pietrei de temelie, Catedrala Mantuirii Neamului va fi sfintita la 25 noiembrie 2018, in ziua pomenirii Sfintei Mucenite Ecaterina.

Catedrala Mantuirii Neamului este gata in proportie de 96%, la „rosu”, dar va fi sfintita conform calendarului stabilit in urma cu mai multi ani. Pe 25 noiembrie, inalte fete bisericesti ale BOR si Patriarhiei Romane, dar si oficiali importanti ai statului si din cadrul autoritatilor locale, vor participa la festivitatea de sfintire a acestui edificiu. Altarul catedralei va fi sfintit in prezenta Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

Conform autoritatilor Capitalei, circa 30.000 de oameni vor fi martori ai acestui eveniment, ceea ce impune luarea unor masuri speciale de securitate, siguranta si ordine publica, dar si de evitare a ambuteiajelor. 

„Catedrala Mantuirii Neamului sau Catedrala Nationala, cu hramul principal Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor, uneste simbolic iubirea fata de Dumnezeu a unui popor crestin, jertfelnic si darnic, cu recunostinta pe care o datoram permanent Eroilor Neamului”, spun reprezentantii Patriarhiei Romane.

Cati bani s-au cheltuit pana acum

Pentru realizarea Catedralei Mantuirii Neamului s-au cheltuit pana acum 110 milioane de euro, insa constructia este abia la „rosu”. Tencuielile si finisajele interioare vor mai necesita alocari bugetare sau sponsorizari. Circa 75% din sumele alocate reprezinta fonduri publice de la Guvern si primariile din Bucuresti, spun reprezentantii Patriarhiei Romane, care au precizat ca nu stiu cati bani vor fi necesari pentru finalizarea intregului edificiu.

In momentul de fata, catedrala mai dispune de circa 104 milioane de lei, bani alocati de Executiv in luna octombrie care vor fi folositi pentru finalizarea structurii de rezistenta a catedralei, amplasarea usilor si ferestrelor, finalizarea acoperisului, amplasarea crucilor si amenajarea spatiului liturgic exterior.

Dupa construire, Catedrala Mantuirii Neamului va deveni al doilea cea mai impunatoare biserica din Euroa, dupa Catedrala Sf. Sava din Belgrad. Descopera AICI alte lucruri pe care nu le stiai despre Catedrala Neamului.

Primaria Municipiului Bucuresti intentioneaza sa aloce inca 10 milioane de lei de la bugetul local, in urma unei hotarari de consiliu care va fi supusa la vot pe data de 22 noiembrie. Municipalitatea a depus un proiect de rectificare bugetara, care prevede alocarea a 15,3 milioane de lei unor lacasuri de cult din oras, dintre care cea mai mare suma este pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Daca proiectul va fi aprobat, suma alocata de Primaria Capitalei in acest an pentru acest edificiu va ajunge la 35 de milioane de lei.

Adauga un comentariu