News Flash:

Clientelismul politic ameninta invatamantul

21 Aprilie 2005
1115 Vizualizari | 0 Comentarii
•Un cadru didactic care doreste sa devina director va trebui sa se bazeze pe simpatiile profesorilor din Consiliul de Administratie si din Consiliul profesoral •Pe langa simpatii, concureaza ca avand un rol important si culoarea politica a candidatului la functia de director •Metodologia de numire si salarizare a directorilor si directorilor adjuncti din unitatile de invatamant elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii a intrat in vigoare din 25 martie 2005

Competenta si profesionalismul cadrelor didactice care vor sa ocupe functia de director adjunct vor fi inlocuite de clientelismul politic si de simpatiile din cancelarie. O noua metodologie de numire si salarizare a directorilor si adjunctilor acestora va pune pe jar profesorii din mediul preuniversitar. Dupa metodologia amintita, viitorul unui cadru didactic care doreste sa devina director va fi unul nu bazat pe competenta si profesionalism, ci mai degraba pe simpatiile cu profesorii din Consiliul de Administratie si din Consiliul Profesoral. Pe langa simpatii, concureaza ca avand un rol important si culoarea politica a candidatului la functia de director. Ce sanse va avea un profesor sa urce in ierarhie daca majoritatea cadrelor didactice din scoala fac parte din vreo liga a unui partid politic?
Metodologia de numire si salarizare a directorilor si directorilor adjuncti din unitatile de invatamant elaborata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a intrat in vigoare din 25 martie 2005. Daca la capitolul numirea directorilor plini lucrurile sunt neschimbate, acestia urmarind acelasi traseu ca si in vechea metodologie, in ceea ce ii priveste pe directorii adjuncti lucrurile sunt mai complicate. Mai exact, competitia, concursul sustinut de un candidat pe postul de director adjunct, va trece pe locul doi, dupa votul profesorilor din Consiliul de Administratie, la propunerea Consiliului Profesoral. La prima vedere metodologia pare laudabila, daca se ia in calcul ideea acceptarii si colaborarii cu toate cadrele didactice dintr-o scoala. Insa ce se va intampla in cazul in care un candidat nu agreeaza un anumit partid politic care se bucura de simpatizanti din randul cadrelor didactice? Dupa noua metodologie, sistemul de invatamant risca sa fie invadat de clientelismul politic si de simpatiile bazate pe orice altceva decat competenta.

Salarii in functie de performanta

Metodologia de salarizare vine de asemenea cu lucruri interesante. Mai precis, activitatea directorilor va fi analizata de inspectorii scolari in fiecare an iar, in functie de marimea si gradul de complexitate al scolii, de baza materiala existenta in unitatea de invatamant, de rezultatele obtinute de elevi la invatatura, de frecventa acestora la scoala, de promovabilitate, dar si de relatia cu parintii, comunitatea locala, directorii vor primi un calificativ asa cum sunt notati elevii din ciclul primar. In functie de calificativul primit, unui director ii va fi stabilita si indemnizatia de conducere. Cum in evaluarea directorilor, inspectorii vor tine cont si de rezultatele scolare ale copiilor, directorii vor avea interesul ca elevii din scolile lor sa aiba note cat mai mari pentru ca acestia sa poata obtine un calificativ cat mai bun. Inca nu se stie cum se va realiza obiectiv aceasta decizie a conducerii MEC, atata timp cat la nivel national nu se aplica un sistem unic de evaluare. Ceea ce promit reprezentanti MEC este o monitorizare a notelor obtinute de elevi. Cu alte cuvinte, daca se observa ca elevii nu sunt notati dupa cunostintele pe care le poseda, directorii vor fi schimbati sau depunctati.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013710 (s)