Eveniment-Social

EXCLUSIV BZI! S-a ajuns prea departe! Ieseanul aflat la conducerea Academiei Romane a ajuns la un moment de SINCERITATE TOTALA. Intreaga Romanie trebuie sa mediteze la MESAJUL transmis – GALERIE FOTO

Publicat: 15 iul. 2019

@ Reputatul si elegantul prof. univ. dr. Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane, a oferit, in EXCLUSIVITATE, un interviu special Cotidianului BUNA ZIUA IASI – BZI! @ Figura a mediului stiintific iesean, national si international in Ingineria chimica, Domnia Sa a coordonat ani buni celebrul Institut de Chimie Macromoleculara "Petru Poni" din Iasi, fiind unul dintre profesorii de renume ai Universitatii Tehnice – TUIASI "Gheorghe Asachi" @ Universitarul a ajuns la un moment de SINCERITATE TOTALA @ Intreaga Romanie trebuie sa mediteze la MESAJUL transmis @ Acesta a tras un semnal de alarma de o gravitate totala pentru comunitate

Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au realizat un amplu si consistent interviu cu prof. univ. dr. Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane.

Figura a mediului stiintific iesean national si international, in Ingineria chimica, acesta a coordonat ani buni celebrul Institut de Chimie Macromoleculara "Petru Poni" din Iasi, fiind unul dintre profesorii de renume ai Universitatii Tehnice (TUIASI) "Gheorghe Asachi".

Alaturi de vicepresedintele Academiei au fost abordate o serie de idei si aspecte-cheie pentru societatea contemporana. Dincolo de toate acesta, profesorul a tras un semnal de alarma de o gravitate totala pentru comunitate.

"Intelectualii trebuie sa coboare din turnul de fildes si sa comunice societatii, sa se implice pentru schimbare"

Concret, s-au dezbatut rolul si importanta intelectualilor, mediului academic si stiintific in reasezarea si dezvoltarea Iasului, tarii, spre normalitate si evolutie, cum priveste academicianul modul in care este finantata Cercetarea, Educatia in Romania sau cum poate potenta si creste valoarea Iasului, pe zona resursei umane, a infrastructurii, economiei, atat mediul universitar, dar si cel stiintific local.

"Intelectualii trebuie sa coboare din turnul de fildes si sa comunice societatii, sa se implice pentru schimbare. Trebuie sa existe aceasta deschidere, inclusiv a cercetatorilor care nu trebuie sa ramana cu munca lor de laborator! Tot ceea ce realizeaza trebuie sa fie promovat si prezentat, nu e suficient sa ramana la nivelul cunoscatorilor si specialistilor. Academia Romana, oamenii din acest for, nu au rolul de a face legi, ci tocmai acela de a oferi sfaturi bazate pe experienta si studiile lor, inclusiv decidentilor politici… Spre exemplu, colegi de-ai mei au realizat lucrari ce tin de demografia Romaniei, de efectele taierii padurilor, au lucrari ce tin de Istoria, Cultura si Arta noastra. Repet, societatea si cei care administreaza tara trebuie sa tina seama de ceea ce spun acestia si sa gaseasca strategii de reasezare a natiunii noastre. Nu cred ca informarea si educarea se poate face de pe Wikipedia sau comunicarea inseamna Facebook, e nevoie de un dialog real, de comunicare si de schimbarea mentalitatilor. Pe de alta parte, Academia Romana are singura editura de stat ramasa si scoate, la preturi mai mult decat rezonabile, lucrari la care trebuie sa aiba acces comunitatea, noua generatie", a transmis academicianul.

Vezi si: Un celebru profesor iesean, in conducerea Academiei Romane

"Nu tot ceea ce am preluat din strainatate e bun…"

De asemenea, cum poate si ce influenta are Academia Romana in evolutia tarii, acum, in schimbarea mentalitatilor si ideilor, care sunt proiectele in care este implicat din pozitia de vicepresedinte al Academiei Romane, care este importanta Institutului de Chimie Macromoleculara "Petru Poni" din Iasi, avand in vedere faptul ca destinul si activitatea sa se leaga de acest Centru al Excelentei Cercetarii din Romania, au fost alte puncte ale interviului.

Vezi si: Aparitie editoriala despre un mare profesor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

"Vreau sa va spun ca, nu tot ceea ce am preluat (dupa 1989 – n.r.) din afara tarii este foarte bun. Din pacate, am distrus cam tot ceea ce aveam bun si am construit prea putine lucruri bune si durabile. Eu cred, sincer, ca putem avea un proiect de viitor, riguros si consistent, inclusiv pentru ca Iasul sa devina un centru cultural veritabil! Aici, cu totii trebuie sa ne implicam, de la mediul academic si de cercetare si pana la administratia locala. Prin ceea ce am facut la Institutul «Petru Poni», pot spune ca ne aflam la acelasi nivel cu alte entitati similare din intreaga lume. Spre exemplu, acesta este oferit ca model de buna practica pentru atragerea fondurilor europene, pe plan national. De asemenea, in ultimul timp, am primit aici cercetatori veniti din strainatate si care nu au mai lucrat in Romania. Acesti oameni de calitate isi doresc sa aiba aparatura de cel mai inalt nivel, ceea ce este la Institut, sa poata progresa profesional, sa aiba un mediu de lucru motivant si echilibrat si sa poata duce o viata decenta. Unii mi-au spus ca au venit tocmai pentru a avea servicii educationale bune pentru ai lor copii. Noi nu trebuie sa privim doar la marile universitati din strainatate, ci la acele medii, si vom vedea ca invatamantul romanesc, cu tot regresul din ultimele decenii, este la un nivel foarte bun", a mai punctat vicepresedintele Academiei Romane.

Vezi si: Conferinta "Academia Romana – trecut si prezent", sustinuta de academicianul Bogdan C. Simionescu, la Palatul Culturii din Iasi

"Un tanar are atatea oportunitati de dezvoltare! Totul depinde doar de el"

Pe de alta parte, acesta a rememorat aspecte din activitatea sa de la Universitatea Tehnica "Gheoghe Asachi", pe segmentul in care este specializat, a povestit cateva din momentele placute, marcante, relatia cu studentii, respectiv ce s-a schimbat, dupa 1989, pe aceste planuri. Cum ii vede pe tineri, ce rol ar trebui sa aiba noua generatie in societatea contemporana, daca se implica suficient, daca se pregatesc asa cum e necesar, alaturi de felul in care vede reducerea numarului celor foarte buni pe segmentul educational, stiintific si al cercetarii, care aleg sa plece din tara, alaturi de rolul invatamantului tehnic, ingineresc in lumea contemporana, au fost allte problematici atinse.

Vezi si: Doi VALOROSI si APRECIATI profesori ieseni, la conducerea Academiei Romane

"Nu este sanatos sa avem aceasta gandire cum ca in tara nu se poate face nimic, ca oricum nu se poate realiza ceva! Sa nu credem ca in Occident totul este perfect… Dimpotriva, un tanar are atatea in fata sa, are atatea oportunitati de dezvoltare in tara, doar trebuie sa faca ceva, depinde doar de el. Da, e clar ca avem nevoie sa dezvoltam infrastructura, de o autostrada care sa lege Iasul de Europa si restul tarii, de un aeroport care sa fie dublat in orasul nostru. Suntem intr-o situatie limita, avem zece la suta analfabeti si 30 la suta analfabetism functional. E momentul sa gasim strategii care sa schimbe, mai exact sa reseteze societatea noastra, sa gandim un proiect real de tara. Eu asta le spun studentilor, doctoranzilor mei. Eu, bineinteles ca am avut oportunitati sa plec in strainatate, doar ca si aici se poate spune ca am gandit cu sufletul, m-am gandit ca tara asta mi-a oferit multe, m-a educat si tocmai de aceea trebuie sa-i ofer mult inapoi. E timpul sa ne iubim tara, sa ne respectam valorile si istoria, deoarece observ cu tristete ca nu mai facem asta… Aici nu vorbesc de un nationalism extrem, ci de adevaratele sentimente pe care trebuie sa le avem si sa le cultivam tinerilor. Tocmai aici are un rol esential Academia Romana, prin derularea unor conferinte pe diverse domenii in toata tara, sa fie popularizate mai mult evenimentele organizate de catre noi, asta de catre media. Sa nu uitam ca institutia noastra a avut un rol fundamental, prin membrii ei, in momentele-cheie ale istoriei noastre, de la modernitate la contemporan. Asadar, e timpul sa facem mai mult, sa ne concentram pe un interval de timp in care sa luam masuri astfel incat sa reducem din multele aspecte problematice pe care le avem in Romania", a tinut sa mai reliefeze academicianul Bogdan C. Simionescu.

Vezi si: Razbunare: academicianul iesean care a decis ca Ponta a plagiat, destituit din functieloading...

Comentarii
  • Dacă s-ar da jos din ”turnul de fideș”, dnul academician s-ar spăimânta grozav. Procentul de ”analfabeți funcționali” poate să ajungă, în cazul borăniilor care-și zic licee tehnologice, și la 75% din elevi. Apropo, conceptul de ”analfabetism funcțional” e o scorneala a unor pierde vară, care-și zic ”psihopedagogi”; la o tablă plină de simboluri abstracte, pe care nu le-ai studiat vreodată, cred și io că te uiți precum curca-n lemne. Nu-s ”analfabeți funcționali”, bieții oameni, mulți sunt semi-analfabeți la propriu, cu școlarizare vai-de-lume. Se întreabă retoric ”cum s-a ajuns aici”. Dacă nu știți, întrebați forțele externe, care, începând cu 89, ne-au vrut într-un anume fel. Anume proști, săraci și ascultători.

  • Nu, sa-l intrebe pe taica-su (cind se intalnesc) cum Coana Leana a ajuns DOCTOR IN CHIMIE. Si el Academician…Stie lumea…

Adauga un comentariu