Calatorii

Insula Popina – Dobrogea

Publicat: 11 feb. 2012

Insula Popina este situata in nordul lacului Razim, in apropierea amenajarilor piscicole Iazurile si Sarinasuf si a localitatii Iazurile. Insula este localizata pe teritoriul jud. Tulcea, la 500m de satul Iazurile. Insula Popina domina partea de nord a Lacului Razim (jud. Tulcea), avand o inaltime de 47m si o suprafata de 98 ha.

In prezent, prin Hotararea de guvern nr. 248 din 27 mai 1994 pentru adoptarea unor masuri in vederea aplicarii Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, Insula Popina este o zona strict protejata din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Pe tarmul nordic al insulei, exista niste izvoare termale, inca nestudiate, care confera insulei un plus de interes stiintific. Vegetatia insulei este abundenta, pasarile migratoare poposind deseori aici.

De asemenea, Insula Popina este un loc important de cuibarit pentru califarul alb (Tadorna tadorna) si califarul rosu (Asarca teruginea).
In afara de pasari, s-a mai consemnat si prezenta pe insula a unei faune de nevertebrate, care a fost insuficient studiata. Printre aceste nevertebrate mentionam raritati cum ar fi paianjenul veninos „vaduva neagra” (Lactrodectus tredecimguttatus) -a carui prezenta pe insula a fost semnalata in anul 1965 si miriapodul gigant (Scolopendra cingulata).loading...

Adauga un comentariu