News Flash:

La intalnirea de ieri

15 Iulie 2004
769 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarii au fost stransi cu usa din cauza intarzierilor SAPARD

•Termenul limita la unele proiecte SAPARD obliga autoritatile locale sa ia masuri •Rezilierea proiectului de la Popricani incepe sa devina certitudine •"Proiectele valoreaza cat bugetele comunelor pe 15-20 de ani. E pomana curata", a declarat prefectul judetului Iasi

Ieri a avut loc la sediul Prefecturii Judetului Iasi o intalnire a Grupului de Lucru pentru monitorizarea, la nivelul judetului Iasi, a proiectelor SAPARD, cu primarii din comunele care au deficiente in realizarea proiectelor. Astfel, au fost prezenti la intalnirea cu primarii din sase comune ale judetului presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, prefectul de Iasi, Spiridon Cretu, precum si subprefectul Corneliu Rusu Banu. Problemele pe care le-au ridicat reprezentantii autoritatilor judetene au fost legate de intarzierile pe care le au unele dintre comune, care risca prin intarzierea executiei lucrarilor risca sa le fie reziliate proiectele SAPARD. Riscul de a pierde proiecte cu sume enorme pentru o simpla comuna obliga autoritatile judetene sa ia masuri drastice, ajungandu-se pana la sanctiuni si rezilieri. Acestia au declarat ieri ca proiectele SAPARD au valori de cateva zeci de ori mai mari decat bugetele comunei respective intr-un an. "Proiectele valoreaza cat bugetele comunelor pe 15-20 de ani. E pomana curata", a declarat prefectul judetului Iasi, Spiridon Cretu.

Comunele intarziate

Discutiile de la Prefectura au inceput cu primarul comunei Gropnita. Reprosurile care au fost aduse sunt legate de faptul ca pana in prezent este realizat doar un procent de 33% din Proiectul SAPARD din aceasta comuna. Autoritatea judeteana in constructii a acordat deja sanctiuni constructorului de la Gropnita. Problemele cu care se confrunta localitatile Tansa si Horlesti sunt in mare masura cauzate de intarzierile privind racordarea la reteaua de apa. Reprezentantii autoritatilor judetene sunt de parere ca, daca nu va fi suplimentata forta de munca, exista riscul ca lucrarile sa nu fie terminate la termen. Problemele care au fost semnalate la Tansa sunt legate de proasta colaborare cu Tibanesti. Aceasta ar trebui sa existe deoarece Proiectul SAPARD se intinde pe ambele comune. Schimbarea, cu putin timp in urma, a inginerului de santier pare sa fi fost de bun augur in cazul comunei Vladeni. Proiectul de aici vizeaza construirea unui drum de 8 kilometri, cu o valoare a proiectului de 36,11 miliarde lei. "Materialele au inceput sa soseasca intr-un ritm bun. Avem doua utilaje bune si masini, de asemenea, foarte bune. Au fost sincope cu resursele umane, dar schimbarea inginerului de santier s-a vazut in ultimele doua saptamani", a declarat ieri primarul Ioan Cohut. Replica a venit de la prefectul Spiridon Cretu, care crede ca mai au multe de facut si ca lucrarea este mult in urma. "Au inceput sa lucreze, dar stadiul este in urma", a afirmat ieri prefectul.

Confuzie si circ la Popricani

Desi nu era initial invitat la discutii, primarul din Popricani a fost si el prezent la intalnirea de ieri. Daca primarul a fost prezent, lipsa reprezentantului firmei constructoare a fost simtita. Primarul din Popricani ascunde lipsa de cunostinte referitor la SAPARD sub masca inocentei. "Am facut tot posibilul sa contractam proiectul acesta. Am facut multe drumuri la Bucuresti pentru a reusi", s-a plans ieri Slabu Otonelu. Totodata, acesta declina responsabilitatea Primariei fata de stadiul intarziat si insuccesul proiectului de 35,47 miliarde lei. "La noi, la Primarie, reprezentantul tehnic este inginer si am avut cu cine sa colaboram", a mai afirmat Otonelu. Presedintele Consiliului Judetean este nemultumit de proiectul de la Popricani. "Lucrarile nu se desfasoara mai deloc. Nu aveti nimic acolo. Nici utilaje nu aveti ca lumea. Stiu ca sunt patru utilaje care s-au stricat, toate pe rand", a replicat Lucian Flaiser. Totodata, presedintele CJ l-a contactat personal pe directorul SC Costrum Corporation SA, din Negresti-Oas. Din discutiile pe care Flaiser le-a purtat cu acesta, a fost stabilita o intalnire in cursul saptamanii viitoare cu directorul firmei constructoare. Directorul Moisa a afirmat telefonic fata de presedintele CJ Iasi ca doreste sa incheie cu Agentia SAPARD Bucuresti un act aditional, prin care sa fie prelungit termenul de terminare a lucrarii, lucru practic imposibil. Necunostintele directorului Moisa au fost si mai relevante in momentul in care a declarat telefonic ca are timp sa finalizeze lucrarea pana la 30 septembrie. Nimic mai eronat. In contractul pe care acesta il are cu beneficiarul, termenul de 30 septembrie este cel pana la care poate fi depusa prima cerere de plata. Lucrarea trebuie sa fie finalizata pana cel tarziu cu doua saptamani inainte. Afirmatiile directorului Castrum Corporation au fost surprinzatoare si pentru directorul Regionalei SAPARD, care declara ca are in vedere rezilierea contractului cu Popricani. "Momentan, la Popricani este cert pericolul de reziliere. Totodata, este exclus sa inainteze spre aprobare un act aditional, la Agentia SAPARD, pentru prelungirea perioadei limita" a declarat ieri Theodor Robu, directorul Agentiei Regionale SAPARD. Acesta aduce aminte cazurile din regiunea de Nord-Est in care au fost reziliate sau urmeaza sa fie reziliate proiecte SAPARD. "Am reziliat, cu putin timp in urma, un proiect la Vultureni, Bacau, si mai avem in lucru alte doua proiecte, la Corbasca, un proiect de aductiuni de apa, precum si la Corni-Vladeni, ambele din Botosani. Aceste ultime doua proiecte au valori situate in jurul valorii de 30 de miliarde lei", a mai declarat ieri Theodor Robu.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012335 (s)