National

PDL a contestat la Curtea Constitutionala uninominalul pur

Publicat: 31 mai 2012
Democrat-liberalii au depus, astazi, la Curtea Constitutionala, sesizarea de neconstitutionalitate impotriva Legii electorale adoptate recent de Parlament privind introducerea uninominalului pur, informeaza Romania TV. Este vorba de legea prin care este instituit un sistem electoral majoritar, in care parlamentarii sunt alesi prin vot uninominal intr-un singur tur, pe principiul „castigatorul ia totul”.
PDL a anuntat ca va contesta legea, imediat dupa adoptarea ei in Camera Deputatilor. Este de asteptat ca judecatorii CCR sa se pronunte destul de repede asupra sesizarii deoarece Comisia de la Venetia, organism consultativ privind legislatia electorala in tarile europene, recomanda sa nu se faca schimbari de ordin legislativ privind alegerile cu 6 luni inaintea scrutinului.
Camera Deputatilor a adoptat, pe 22 mai, cu 180 voturi „pentru”, 30 „impotriva” si 26 abtineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal initiat de Crin Antonescu si Victor Ponta, respingand toate amendamentele PDL si UDMR.
Proiectul prevede ca vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar, suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat si a fost adoptata o prevedere potrivit careia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008. Deputatii au respins amendamentele PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300, precum si cele ale UDMR.
La dezbaterile generale, PDL a anuntat ca, daca nu se adopta amendamentul privind reducerea numarului de parlamentari, nu sustine acest proiect, UDMR se abtine de la vot, iar grupul progresist si cel al minoritatilor nationale voteaza acest proiect.
In timpul dezbaterilor, mai multi reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale au protestat, de la balcoanele salii de sedinta, fata de adoptarea acestui proiect de lege.
„PDL ataca la Curtea Constitutionala legea care astazi a fost votata de catre USL in Camera Deputatilor si motivul principal este acela ca nu a respectat vointa suverana a poporului roman, exprimata la referendum”, a declarat Sulfina Barbu, imediat dupa votul din Camera.
Sesizarea de neconsitutionalitate a noii Legi electorale se va face in temeiul articolului 2 din Constitutie care stipuleaza ca „suveranitatea nationala apartine poporului roman care o exercita prin organele sale reprezentative, precum si prin referendum”.
Neconstitutionalitatea legii rezida, in opinia democrat-liberalilor, in faptul ca USL a respins amendamentele PDL la lege, amendamente care vizau reducerea numarului de parlamentari la 300, in concordanta cu rezultatele referendumului din noiembrie 2009.
„PDL nu a votat aceasta lege pentru ca nu doreste sa fie partas la falsificarea vointei romanilor”, a spus Sulfina Barbu.
Aceasta a aratat ca legea uninominalului nu numai ca nu reduce numarul parlamentarilor, ci il creste. „USL a votat pentru cresterea numarului de parlamentari. Nu vom avea 471 de parlamentari, ci minim 481”, sustine Barbu.


loading...

Adauga un comentariu